Aktualno

Kaj smo naredili v 2021?

Tudi v letu 2021 smo z vašo pomočjo gradili #SvetBrezKorupcije. Ob objavi pregleda dela Transparency International Slovenia v letošnjem letu se zahvaljujemo vsem, ki podpirate naše delo in tistim, ki ga še boste.

Redne mesečne novice o našem delu lahko prejemate tudi z našim novičnikom, nanj se naročite TU.

Srečno, zdravo in brez korupcije v letu 2022!

Prizadevali smo si za #zascitazvizgacev

V letu 2021 smo okrepili zavedanje o nujnosti zaščite posameznikov, ki v javnem interesu prijavljajo sume nepravilnosti.

Odločevalce smo večkrat pozvali h kakovostnemu prenosu Direktive EU o zaščiti žvižgačev v slovenski pravni red. V analizi smo pokazali, kako bi morali biti žvižgači zaščiteni, kar bomo zagovarjali tudi v letu 2022, ko bomo oddali svoje komentarje k predlogu zakona, ki smo ga prejeli pred kratkim.

Center Spregovori!, preko katerega v Transparency International Slovenia pomagamo z brezplačnimi nasveti, vam od letos nudi še več. Center smo še dodatno okrepili z novimi sodelavci, hkrati pa vpeljali novo  tehnološko rešitev, ki omogoča tako varno in anonimno prijavo sumov nepravilnosti kot dvosmerno komunikacijo med svetovalci Centra Spregovori in anonimnimi prijavitelji.

Ob opozarjanju na pomen žvižgačev za družbo in preprečevanje korupcije smo tudi letošnji Forum poslovne integritete in transparentnosti v celoti posvetili tej tematiki.

Opozarjali smo na problematične zakone

Tudi v letu 2021 smo opozorili na nekatere posledice zakonov in na nujnost večje transparentnosti vplivov na sprejem zakonodaje.

Odločevalce smo opozarjali na škodljivost novele Zakona o javnem naročanju, s katero bo mogoče še več naročil izpeljati po manj transparentnih postopkih.

Ob obravnavi novele Zakona o igrah na srečo smo pozvali poslance, člane odbora za finance, naj se ob obravnavi predloga pred glasovanjem o vsebini dodatno prepričajo in zahtevajo več informacij o nejasnih okoliščinah nastanka predloga. V analizi poročanih lobističnih stikov glede Zakona o igrah na srečo smo pokazali, da javnost še vedno ne more dovolj dobro spremljati vplivov na zakonodajo, kar močnim interesnim skupinam lahko omogoča prevelik vpliv.

Aktivnim državljanom, novinarjem in organizacijam civilne družbe smo omogočili, da v večji meri spremljajo vplive na sprejemanje odločitev javnega pomena. S tem namenom smo predstavili animirana filma, namenjena razlagi uporabe spletnega orodja Varuh integritete. Portal Oštro je na podlagi podatkov z Varuha integritete pripravil preiskavo o stiku predsednika vlade z izraelskim podjetjem, ki razvija orodja za nadzor mobilnih naprav, in spornih spremembah Gradbenega zakona.

Pomagali smo javnosti nadzirati porabo javnih sredstev

V letu 2021 smo nadaljevali z ustvarjanjem dobrih praks pri nadzoru nad porabo javnih sredstev.

V sklopu projekta Pakti integritete smo spremljali potek javnih naročil za izvedbo energetske prenove dveh splošnih bolnišnic. Izdali smo zadnjega v nizu petih poročil glede spremljanja energetske prenove SB Trbovlje, v katerem smo opisali preverjanje učinkovitosti prenove leto dni po zaključku del. Objavili smo tudi poročilo o energetski prenovi SB Novo mesto.

Aktivnim državljanom, novinarjem in organizacijam civilne družbe smo predstavili načine za spremljanje in nadzor porabe javnega denarja v pregledni brošuri.

#SvetBrezKorupcije stoji na mladih

Spodbujamo mlade v boju proti korupciji. Prvič smo podelili nagrado za najboljše diplomsko oziroma magistrsko delo s področij dela TI Slovenia in nagrajenki omogočili nadaljnje izobraževanje na poletni šoli Transparency International School of Integrity. Nagrado je prejela Nina Trček, ki je v magistrski nalogi predstavila zaščito žvižgačev v mednarodnih organizacijah.

Enak nagradni natečaj smo razpisali znova tudi v letošnjem letu in bomo prihodnje leto ponovno nagradili diplomsko ali magistrsko delo in tako mlademu nadobudnemu posamezniku dali priložnost, da pridobi izkušnje na mednarodnem in lokalnem področju z udeležbo v poletni šoli Transparency International School of Integrity 2022.

Ozaveščali smo o posledicah korupcije

V letu 2021 smo dodatno okrepili ozaveščenost javnosti in odločevalcev o škodljivih posledicah korupcije.

Poudarili smo počasen napredek pri reformah protikorupcijskega okvirja in odsotnost ukrepov, ki bi že obstoječa pravila udejanjali v praksi. Ob tem smo izpostavili, da prebivalci Slovenije ostajajo kritični do korupcije. Izrazili smo pričakovanje, da bo poročilo tujih strokovnjakov o (ne)izpolnjevanju priporočil spodbudilo odločevalce k večji zavzetosti za sistemske reforme in opazno povečanje aktivnosti na področju boja proti korupciji. Tudi letos, že osmič zapored, smo z namenom ozaveščanja o posledicah korupcije priredili Dneve integritete.