Aktualno

Pomanjkanje napredka v boju proti korupciji zaznavajo tudi tuji strokovnjaki

V Transparency International (TI) Slovenia nismo presenečeni nad ugotovitvami Skupine držav Sveta Evrope za boj proti korupciji (GRECO) iz Poročila o izpolnjevanju priporočil iz petega kroga ocenjevanja (v nadaljevanju: poročilo).

»Že dalj časa opozarjamo, da je napredek na področju boja proti korupciji neznaten. Ob obsežnejših reformah normativnega dela pogrešamo povečanje obsega preventivnih aktivnosti, ki bi vključevale krepitev nadzornih institucij in civilne družbe s tega področja. Nasprotno ugotavljamo, da je v tem delu trend negativen, saj z napadi na novinarje, nevladne organizacije in medijske hiše, sposobnost družbe za boj proti korupciji upada,« je povedal dr. Samo Bardutzky, začasni predsednik TI Slovenia.

Čeprav gre za skoraj leto dni stare ugotovitve in je pri nekaterih točkah pozneje prišlo do sprememb, ki v poročilu niso upoštevane, ugotovitve zbujajo skrb. GRECO zaznava zelo skromen interes najvišjih nosilcev izvršilne veje oblasti za tovrstne teme, poročilo opozarja tudi na sporno kadrovanje v policiji.

»Pomanjkljivosti pri boju proti korupciji ne zaznavajo le tuji strokovnjaki. To zaznavajo tudi državljani, kar se kaže v visokem nezaupanju v javne institucije in njihove predstavnike,« je še dodal dr. Bardutzky.

To kaže tudi raziskava Svetovni barometer korupcije (GCB), ki jo je Transparency International objavil junija letos.

V TI Slovenia pričakujemo, da bo poročilo spodbudilo odločevalce k večji zavzetosti za sistemske reforme in opazno povečanje aktivnosti na področju boja proti korupciji.