Aktualno

Dnevi integritete 2021

Spremljajte nas ob Dnevih integritete 2021, s katerimi bomo tudi letos že osmič zapored obeležili 9. december, mednarodni dan boja proti korupciji. Žal vas zaradi Covid-19 letos ne moremo povabiti na dogodke v živo, boste pa lahko vse aktivnosti spremljali na naših družbenih omrežjih.

3. 12. 2021 – Za še bolj enostaven dostop do informacij javnega značaja
V TI Slovenia z novim letom pričenjamo z izvajanjem novega projekta – Vprašaj državo: enostaven dostop do informacij javnega značaja. V okviru projekta bomo izdelali uporabnikom prijazno spletno platformo za dostop do informacij javnega značaja, ki bo omogočala enostaven in voden postopek za oblikovanje zahtevka za dostop do informacij javnega značaja, platforma bo zahtevek poslala, odgovor organa pa bo objavljen na platformi in tako dostopen vsem. V ta namen bomo prenesli digitalno rešitev Alaveteli, ki uspešno deluje v 26 državah po svetu in za institucije Evropske unije. V petek 3.12.2021 bomo gostje panela na mednarodni konferenci Alaveteli in transparentnost v Evropi, razkrijemo pa vam tudi več podrobnosti o projektu.

6. 12. 2021 – Zakaj so žvižgači pomembni za družbo
Žvižgači po vsem svetu, tudi v Evropi in Sloveniji, z razkritji sumov korupcije, nesmotrne porabe javnega denarja, nepravilnosti v javnem zdravstvu in pri varovanju okolja rešujejo življenja in milijarde evrov. V ponedeljek pričnemo z objavo serije zgodb žvižgačev z različnih področij in številnih držav. Zgodbe žvižgačev so zgodbe navadnih ljudi, ki so bili zaradi razkritij sumov nepravilnosti v javnem interesu tudi odpuščeni, deležni groženj s smrtjo ali obsojeni na zapor. Z objavo zgodb resničnih žvižgačev želimo prikazati, zakaj je za boj proti korupciji in ostalim grožnjam javnemu interesu in pravni državi dobra zaščita žvižgačev nujna.

7. 12. 2021 – Kako se je prenavljala splošna bolnišnica Novo mesto?
V živo smo skrbno spremljali porabo javnih sredstev pri energetski sanaciji SB Novo mesto. V poročilu vam bomo razkrili, kako je potekal projekt skozi štiri faze, kaj smo zaznali in kaj bi želeli izboljšati. Pred tem pa si lahko preberete, kako uspešna je bila sanacija SB Trbovlje.

8. 12. 2021 – Spremljanje porabe javnih sredstev
Milijarde evrov, ki se stečejo prek javnih blagajn, bistveno vplivajo na naša življenja, nadzora pa je premalo. Že z nekaj kliki lahko vsak preveri, kako se porablja javni denar. V enostavni in pregledni infografiki bomo predstavili, na kakšne načine lahko aktiven državljan, novinar ali organizacija preverja porabo javnih sredstev.

9. 12. 2021 – Kako bomo zaščitili žvižgače v Sloveniji
Ob Mednarodnem dnevu boja proti korupciji bomo spet opozorili na nujnost kakovostnega prenosa Direktive EU o zaščiti žvižgačev. Direktiva predstavlja izjemen korak proti celoviti zaščiti žvižgačev, ima pa tudi svoje vrzeli, ki jih lahko države zapolnijo ob prenosu. Kaj priporočamo, da bodo žvižgači res dobro zaščiteni, objavimo v četrtek 9.12.2021.

10. 12. 2021 (ob 20.00) – Posvet iniciative Glas ljudstva
Posvet bo potekal na temo demokracije, človekovih pravic in vladavine prava, kjer bo o nekaterih prioritetah govoril tudi predstavnik TI Slovenia. Dogodek boste lahko spremljali s prenosom v živo na spletni strani iniciative ali družbenih omrežjih.