Aktualno

Kratka animirana filma Varuh integritete

Transparency International Slovenia predstavlja kratka animirana filma, ki sta namenjena predstavitvi in razlagi uporabe spletnega orodja Varuh integritete. S kratkima animacijama želimo pri Transparency International (TI) Slovenia uporabnikom in uporabnicam predstaviti orodje in jim olajšati njegovo uporabo.

 

S pomočjo Varuha integritete lahko javnost spremlja poročane lobistične stike vlade in parlamenta ter omejitve poslovanja zaradi zasebnih interesov funkcionarjev. Z orodjem Varuh integritete želi TI Slovenia izboljšati dostop do informacij o vplivu na sprejemanje predpisov in odločitev s ciljem izboljšati transparentnost odločanja in krepitve politične integritete. Prav transparentnost lobiranja je pomemben vzvod za dvig zaupanja ljudi v državne institucije, katerega stopnja je v Sloveniji zelo nizka.

 

Več o Varuhu integritete lahko preberete v sporočilu za javnost ob začetku delovanja strani. Podrobnejše poročilo o politični integriteti odločevalcev, ki jih je TI Slovenia analiziral s pomočjo spletnega orodja Varuh integritete, je objavljena v poročilu Politična integriteta v Sloveniji.

Oglejte si animirana filma in obiščite spletno stran Varuh integritete. Postanite varuh integritete tudi vi.

 O projektu Integrity Watch

Spletno orodje Varuh integritete je TI Slovenia razvil v sklopu projekta Integrity Watch Europe, tovrstna orodja so bila razvita še v Grčiji, Italiji, Litvi, Latviji, na Nizozemskem in v Španiji. Različici za Francijo in institucije EU sta bili deležni dopolnitev.

Orodja so namenjena javnemu nadzoru področij, ki določajo politično integriteto, torej prijave premoženja, poslovnih interesov, daril, lobističnih stikov nosilcev politične moči in financiranju političnih strank ter kampanj.

V sklopu projekta je bilo pripravljeno tudi regionalno poročilo o uporabi odprtih podatkov za zagotavljanje politične integritete v Evropi Debugging Democracy.

EU emblem
Projekt je sofinancirala Evropska unija iz Sklada za notranjo varnost. Vsebina sporočila za javnost odraža izključno stališča avtorja. Evropska komisija ni odgovorna za kakršno koli uporabo informacij, ki jih objava vsebuje.
This project was funded by the European Union’s Internal Security Fund — Police. The content of this press release represents the views of the author only and is his/her sole responsibility. The European Commission does not accept any responsibility for use that may be made of the information it contains.