Aktualno

Kaj smo naredili v 2018?

Ob koncu pregleda dela v letu 2018 se zahvaljujemo vsem, ki podpirate naše delo in tistim, ki ga še boste. Srečno in brez korupcije v letu 2019!

dohodnina

Tudi v letu 2018 smo z vašo pomočjo gradili svet brez korupcije. V letu 2018 smo največ pozornosti posvetili naslednjim področjem:

Dostop do informacij javnega značaja
binding contract 948442 1920Dosegli smo, da se je v podatkovnih zbirkah aplikacije Erar vnovič uvrstilo podatke o transakcijah v vrednosti več kot 7 milijonov evrov, ki jih je Komisija za preprečevanje korupcije leta 2017 odstranila na podlagi zahteve Zavoda RS za blagovne rezerve. Zavod je prav tako izgubil na upravnem sodišču, ki je pritrdilo Informacijski pooblaščenki, da je TI Slovenia upravičen do vpogleda v pogodbe za nakup žičnate ograje. Boj za vpogled v pogodbe traja že več kot dve leti in pol, Zavod pa z uporabo izrednih pravnih sredstev postopek še podaljšuje, saj je vložil zahtevo za revizijo na Vrhovno sodišče.

Spremljanje porabe javnega denarja
DSC09657 EditV letu 2018 smo v sklopu projekta Pakti integritete spremljali porabo sredstev pri energetski sanaciji bolnišnic. V letu 2018 so stekla gradbena dela v Splošni bolnišnici Trbovlje. V TI Slovenia še naprej redno spremljamo potek del, o začetnih fazah javnega poročila smo poročali javnosti. Opozorili smo tudi na politično motivirane investicijske cikle v občinah v volilnih letih.

Poslovna transparentnost in integriteta
rsz mar 6331Tudi letos smo nadaljevali s krepitvijo integritete v zasebnem sektorju. Osrednji dogodek za predstavnike podjetij je potekal 7. novembra in je naslavljal orodja za obvladovanje korupcijskih tveganj v gospodarstvu. Oglejte si foto utrinke s Foruma 2018.

 

Integriteta v športu
footballV letu 2018 smo nadaljevali raziskovanje tveganj za neetične prakse v športu. S projektnimi partnerji smo še naprej razvijali izobraževalni modul za usposabljanje športnih funkcionarjev. Glavne akterje smo pozvali k bolj celostnemu ukrepanju na področju preprečevanja neetičnih ravnanj v športu.

 

Delo z dijaki
bo stockŽe več let zapored sodelujemo s srednjimi šolami. V letu 2018 smo razvijali namizno igro Anti-corruption Squad, kjer se igralci borijo proti korupciji, razvijali in testirali pa smo jo z dijaki Gimnazije Šentvid in Ekonomske šole Murska Sobota. Igra je bila prvič predstavljena v okviru petih zaporednih Dnevov integritete.

 

Opozarjanje na pomanjkanje napredka pri sprejemanju področne zakonodaje
PP inspPonovno smo opozorili na nevzdržno zavlačevanje pri nujnih popravkih Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Predlog novele Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK) je po obravnavi na vladi obležal v predalu v Državnem zboru. Pričakujemo, da bo novela sprejeta v 2019 in ocenjujemo, da takšno prestopanje na mestu vpliva pomanjkanje napredka na področju odkrivanja in preprečevanja korupcije.

Opozarjanje na sprejem kodeksa poslancev DZ RS
DZ fotoNajvišje funkcionarje smo znova, že četrto leto zapored, opozorili na pomembnost sprejema kodeksa poslancev DZ RS. Vodje večine poslanskih skupin so sporočile, da podpirajo nadaljevanje pogovorov za sprejem kodeksa, zato bomo v 2019 spremljali, kako se bodo nadaljevale aktivnosti.

 

Prihodnost države
contract signV sodelovanju z 29-imi nevladnimi organizacijami in strokovnjaki smo predstavili Manifest civilne družbe za razvoj Slovenije, s katerim smo spodbujali debato o rešitvah za dolgoročno dobrobit in blaginjo Slovenije.

 

svet brez module

Pakt integritete podpira:

logoEK pakti