Aktualno

Kako je iz Erarja izginilo 7,5 milijona evrov

Ker so v lanskem letu v časniku Dnevnik poročali, da so bili podatki o transakcijah za izdatke postavitve ograje na meji s Hrvaško odstranjeni iz aplikacije Erar, je TI Slovenia na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) naslovil zahtevek za podlago za takšen izbris. Izbris je zahteval Zavod RS za blagovne rezerve (v nadaljevanju: Zavod), ki je pogodbe sklenil, češ da so pogodbe označene s stopnjo tajnosti, zato tudi transakcije ne bi smele biti javno objavljene. KPK je dopis Zavoda posredovala, ni pa posredovala priloge, kjer je bil seznam transakcij, ki jih je morala odstraniti iz aplikacije, saj je Zavod dokument označil s stopnjo tajnosti ‘interno’. TI Slovenia se s takšno odločitvijo ni strinjal in vložil pritožbo zoper takšno odločbo. Informacijski pooblaščenec je sledil argumentom TI Slovenia in naložil Zavodu, da z dokumenta umakne stopnjo tajnosti, KPK pa, da dokument po umiku posreduje TI Slovenia.

Dokument razkriva, da je Zavod zahteval odstranitev transakcij z osmimi podjetji v višini 7 595 556,32 €. Sklepati gre, da so vse pogodbe s temi podjetji označene s stopnjo tajnosti. TI Slovenia izraža ogorčenost nad tako prakso, ki zakriva poti javnega denarja pod pretvezo zagotavljanja varnosti, saj sam podatek o transakciji po našem mnenju ne more nikakor organom onemogočati izvajanja aktivnosti na meji.

TI Slovenia je KPK vprašala tudi o vrnitvi transakcij v Erar, KPK pa je zagotovila, da bodo podatki nemudoma spet dostopni javnosti, kar se je zgodilo včeraj. Javnost lahko torej ponovno preverja, komu je Zavod nakazoval sredstva v celoti.

Še naprej pa si prizadevamo za pridobitev ene izmed pogodb o nakupu in postavitvi ograje, postopek se vleče že več kot dve leti.