Aktualno

Dnevi integritete 2018

Transparency International Slovenia vas vljudno vabi na Dneve integritete 2018, s katerimi bomo tudi letos že petič zapored obeležili 9. december, mednarodni dan boja proti korupciji.

3. 12. 2018 ob 18:00 – Okrogla miza Zakaj se država in parlamentarci še vedno igrajo skrivalnice z javnostjo?

Kavarna Pritličje, Mestni trg 2, Ljubljana

Moderator: Aleš Kocjan, novinar časnika Večer

Sodelujoči:

Mojca Prelesnik, informacijska pooblaščenka

Anuška Delić, novinarka Oštro

dr. Igor Šoltes, evropski poslanec

Uroš Škerl Kramberger in Klemen Košak, novinarja časnika Dnevnik

Sebastijan Peterka, Transparency International Slovenia

Vprašali se bomo, zakaj se državne institucije, kljub temu, da se je pravica do dostopa do informacij javnega značaja v Sloveniji že dodobra “prijela”, še vedno upirajo razkrivanju pomembnih informacij. Tako je bilo v primeru Zavoda za blagovne rezerve RS, ki mu je razkritje pogodb povezanih z nakupom žičnate ograje, na pobudo Transparency International Slovenia naložilo upravno sodišče v nedavni sodbi. Razkritju splošnih mesečnih izdatkov so se uprli tudi evropski poslanci, njihovo odločitev pa je potrdilo sodišče EU. Zelo odmevno je bilo tudi upiranje Banke Slovenije proti vpogledu javnosti in nadzornih institucij v njeno delovanje. Ali se evropski parlamentarci upravičeno upirajo? Kakšni so standardi in trendi glede dostopa javnosti do informacij o porabi javnega denarja? Se izboljšujejo? Kako je v mednarodnem prostoru, v katerem preiskujejo novinarji?

9. 12. 2018 ob 9:00 – Sodelovanje TI Slovenia na mednarodnem seminarju Integriteta političnih strank v organizaciji Inštituta Novum

Hotel Slon, Slovenska Cesta 34, Ljubljana (dogodek zaprtega tipa)

Predstavnik TI Slovenia Sebastijan Peterka bo z udeleženci spregovoril o negativih učinkih nasprotij interesov in pomanjkanja regulacije financiranja političnih strank.

9. 12. 2018 ob 17:00 – Predstavitev namizne družabne igre Anti-corruption Squad

Kavarna Dobra Poteza, Železna cesta 14, Ljubljana

Vabljeni na predstavitev in preizkus družabne igre Anti-corruption Squad. Izvirna in edinstvena namizna igra je nastala v sodelovanju Transparency International Slovenia in založbo Value Add Games v okviru projekta Dijaki z(a) integriteto. Namizna igra je inovativen učni pripomoček z zanimivo mehaniko, s katerim želimo na zabaven in poučen način predstaviti problematiko preprečevanja korupcije širši javnosti, še posebej mlajšim. Preizkusite se v vlogi borca proti korupciji!

dnevi 2018

dohodnina

 

Pakt integritete podpira:

logoEK pakti