Aktualno

Uspešnost boja proti korupciji bo odvisna od zaščite žvižgačev

Ob Mednarodnem dnevu boja proti korupciji Transparency International (TI) Slovenia vnovič opozarja na nujnost kakovostnega prenosa Direktive EU o zaščiti žvižgačev v slovenski pravni red.

»Priložnost za pravočasen prenos je Slovenija že zamudila, to dober teden pred iztekom roka že lahko trdimo. Ne glede na zamudo pri prenosu pa imajo odločevalci na Ministrstvu za pravosodje še vedno priložnost, da v javno razpravo in kasneje v Državni zbor pošljejo kakovosten predlog zakona, ki bo nudil ustrezno zaščito vsem žvižgačem,« je povedal dr. Samo Bardutzky, začasni predsednik TI Slovenia.

Za boljšo obveščenost o možnih izboljšavah standardov, ki jih določa Direktiva, je TI Slovenia dopolnil analizo mreže Transparency International s primeri dobrih in slabih praks. V njem so opisane rešitve, ki bi lahko odločevalcem služile kot izhodišča za nadgradnjo Direktive ob prenosu.

»Prejšnji mesec smo na osrednjem dogodku Foruma poslovne integritete in transparentnosti od predstavnika Ministrstva za pravosodje pravzaprav prvič dobili informacije o nastajajočem zakonu, saj je ministrstvo od lanskega leta ignoriralo pozive po razgrnitvi načrta o prenosu Direktive in odprtju strokovnega dialoga,« je dodal dr. Bardutzky.

Priporočila vključujejo širjenje ukrepov za zaščito na organizacije civilne družbe, ki pomagajo žvižgačem. Pa tudi naj nacionalna zakonodaja ne določa dodatnih pogojev, ki jim morajo izpolnjevati žvižgači, da bodo deležni zaščite po zakonu. Pomembno je tudi priporočilo glede obrnjenega dokaznega bremena, torej da mora oseba, ki je z določenim ukrepom škodila žvižgaču, dokazati, da to ni bilo nikakor povezano s prijavo oziroma javnim razkritjem, in da bi tak ukrep v vsakem primeru izvedla

»Če bomo že zamudili rok, ne smemo zamuditi priložnosti, da sprejmemo zakon, ki bo presegal Direktivo, bo kakovosten in bo nudil celostno zaščito žvižgačem,« je sklenil dr. Bardutzky.

TI Slovenia poziva vse politične akterje, da se z besedami in dejanji zavežejo h kakovostni zaščiti žvižgačev. TI Slovenia pričakuje, da se bodo o tem politiki izjasnili tudi v okviru zahtev iniciative Glas ljudstva, katere seznam vključuje tudi zaščito žvižgačev.

Vse, ki bi želeli prijaviti sume korupcije in ostalih nepravilnosti v javnem interesu, a jih skrbijo povračilni ukrepi ali varnost, pa vabimo, da se za nasvet obrnejo na Center Spregovori!. Skušali vam bomo pomagati z brezplačnim nasvetom, kako zažvižgati varno.

 

* le nekaj ur po objavi tega sporočila in analize je ministrstvo za pravosodje predlog zakona poslalo deležnikom v strokovno usklajevanje