Aktualno

Brez kakovostnega zakona o zaščiti žvižgačev boj proti korupciji v Sloveniji ne bo uspešen

acf_slo

Ob današnjih medijskih objavah o napovedi ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča, da bo predlog zakona o zaščiti žvižgačev za strokovno in medresorsko obravnavo predvidoma pripravljen v začetku jeseni,  Transparency International Slovenia (TI Slovenia) vnovič poziva ministra za pravosodje Marjana Dikačuča, naj čim prej javnost v Sloveniji seznani z načrtovano smerjo prenosa Direktive EU o zaščiti žvižgačev ter s predlogi za ureditev zaščite žvižgačev v zakonu, s katerim se bo preneslo Direktivo v slovenski pravni red. Prav tako ministra Dikaučiča pozivamo, naj ministrstvo čim prej oblikuje širšo delovno skupino strokovnjakov, v katero bodo vključeni tudi predstavniki civilne družbe, ki bi s tem imeli možnosti sodelovati pri pripravi zakona.

»V Transparency International Slovenia spremljamo dinamiko prenosa direktive že dobro leto in pol. V zadnjih mesecih smo večkrat opozorili na odsotnost napredka in strokovnega dialoga. Do izteka roka za prenos Direktive je ostalo manj kot šest mesecev, javnost pa o načrtih ministrstva glede predloga zakona o zaščiti žvižgačev ve zelo malo. Skrbi nas, da bo predlog zakona neustrezen, kar bo verjetno povzročilo še dodatno zamudo pri prenosu, pa tudi zaplete pri poznejši implementaciji zakona. To je glede na pristop ministrstva, ki v pripravo zakona še ni vključilo širšega kroga strokovnjakov, zelo verjetno že sedaj neizbežno,« je povedala dr. Alma Sedlar, predsednica Transparency International Slovenia, in dodala: »Brez kakovostnega zakona o zaščiti žvižgačev, katerega priprava bo vključevala širši krog strokovnjakov ter predstavnike civilne družbe, boj proti korupciji v Sloveniji ne more biti uspešen.«

Rok za prenos direktive se izteče 17. 12. 2021. Napredek držav pri prenosu je mogoče spremljati na spletni strani EU Whistleblowing Monitor. Do sedaj je direktivo v svoj pravni red prenesla le ena država, to je Danska. Napredek pri prenosu Direktive je do konca junija 2021 izkazalo več držav članic EU, a Slovenije ni med njimi.