Aktualno

Zaskrbljujoče pomanjkanje napredka pri zaščiti žvižgačev

Transparency International (TI) Slovenia ob izidu mednarodnega poročila o prenosu Direktive o zaščiti žvižgačev (2019/1937) v zakonodajo držav članic Evropske unije (EU) izraža zaskrbljenost nad pomanjkanjem premikov pri zaščiti žvižgačev. »Slovenija se žal uvršča v skupino osemnajstih držav EU, kjer ni vidnega napredka pri prenosu Direktive, s čimer zamujamo priložnost, da bi z zgledom vodili mednarodno razpravo,« je povedala dr. Alma Sedlar, predsednica TI Slovenia. TI Slovenia je Ministrstvo za pravosodje novembra 2020 pozval k javnemu dialogu pri pripravi zakona, a odgovora ni prejel.

TI Slovenia poudarja družbeni pomen posameznikov, ki v javnem interesu prijavijo sume nepravilnosti, ki jih zaznajo pri svojem delu v javnih institucijah ali zasebnih podjetjih. Pretekli primeri jasno kažejo, da gre za posameznike, ki so ključnega pomena pri razkrivanju korupcijskih ravnanjodtekanja javnega denarjareševanju življenj in varovanju okolja. Razkritja žvižgačev so rešila veliko življenj in milijarde evrov. »Tudi v času pandemije se je pokazalo, da žvižgači varujejo javna sredstva in življenja ljudi. Zato jih je potrebno zaščititi pred povračilnimi ukrepi z ambicioznim, naprednim zakonom,« je še dodala dr. Alma Sedlar.

Le Češka je zaenkrat zabeležila večji napredek pri prenosu Direktive, saj je predlog zakona od februarja v parlamentarni proceduri. Od držav, ki beležijo vsaj delen napredek pri prenosu Direktive, trenutno izstopata Estonija in Latvija, ki sta pokazali največ razumevanja pri uvedbi celostne zaščite, ki presega minimalne standarde, določene v Direktivi. Švedska in Danska s svojimi načrti kažeta, da bosta s svojimi zakoni vsaj v nekaterih delih presegli minimalne standarde iz Direktive, medtem ko je Nizozemska v javno razpravo poslala predlog, ki ne sledi najboljšim praksam.