Aktualno

TI Slovenia vztraja pri preiskavi smotrnosti posla nakupa žičnate ograje

Transparency International Slovenia (TI Slovenia) ob pravnomočnosti sodbe glede prilaganja neresničnih izjav podjetja Minis d.o.o. o poravnanih davčnih in drugih obveznostih naročniku Ministrstvu za notranje zadeve ponovno poziva vse odgovorne k podrobni preiskavi pravilnosti in smotrnosti posla nakupa žičnate in panelne ograje. Sodba, na podlagi katere ima Minis petletno prepoved sodelovanja na javnih razpisih, le še dodatno poglablja dvom o tem, da je bilo podjetje izbrano na podlagi dobrih referenc in kakovosti ponudbe, kot že več let zatrjujejo odgovorni, ki so odločali o sklenitvi poslov državnih institucij s podjetjem Minis d.o.o.

K dvomom še naprej prispevajo tudi netransparentni postopki nakupa, ki so v večjem delu še vedno zakriti za stopnjo tajnosti. TI Slovenia je 4. 4. 2019 prejel zavrnilno odločbo s strani Zavoda RS za blagovne rezerve za dostop do dodatnih dokumentov, povezanih z nakupom in postavitvijo panelnih ograj in rezilne žice na meji. TI Slovenia je po prejetju prvih pogodb za nakup žičnate in panelne ograje od Zavoda zahteval vse dokumente povezane z nakupi vseh t.i. tehničnih ovir (pogodbe, naročilnice, račune, ponudbe itd.), saj imajo davkoplačevalci pravico vedeti, kako se porablja njihov denar. To še posebej velja v primerih, ko je dvom v pravilnost posla tako velik kot v konkretnem primeru. V TI Slovenia bomo v naslednjih dneh preučili odločbo Zavoda o zavrnitvi zahtevanih dokumentov in se nanjo ustrezno odzvali. TI Slovenia pričakuje, da bo postopek hiter in da javnost in civilna družba tokrat na pogodbe ne bodo čakali tri leta kot v primeru prve zahteve za razkritje pogodb.

TI Slovenia je 25. 3. 2019 na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani tudi naslovil Poročilo v dopolnitev naznanitve suma storitve kaznivega dejanja, ki ga je Okrožnemu državnemu tožilstvu posredoval v začetku marca 2019. V dopolnitvi naznanila so obravnavane predvsem nekatere navedbe odgovornih za domnevno sporen posel, ki so se pojavile v javnosti po razkritju pogodb in dodatno kažejo na preferenčno obravnavo izbranega ponudnika.

 

TI Slovenia javna naročila spremlja v sklopu projekta Pakti integritete.

logoEK pakti