Aktualno

Priporočila kažejo na nujnost sistemskih sprememb

Ob objavi priporočil Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) za nabavo medicinsko tehničnih pripomočkov v TI Slovenia poudarjamo pomen hitrega ukrepanja. »Priporočila KPK kažejo na sistemsko razsežnost problema, zato pozivamo odgovorne, da se čimprej opredelijo do predlogov in pričnejo z ukrepi,« je povedal Vid Doria, generalni sekretar TI Slovenia. Priporočila kažejo, da je poraba javnih sredstev še vedno eno izmed najbolj tveganih področij.
Na problematičnost nabave medicinskih pripomočkov so opozarjale že različne ugotovitve o preplačilih posameznih artiklov ter opozorila številnih zdravstvenih delavcev. Priporočila pa kažejo, da obstajajo sistemska tveganja za nadaljevanje tovrstnih praks. Za učinkovito porabo javnih sredstev so potrebne nekatere spremembe, ki morajo biti plod konsenza večih strokovnih javnosti. »Ta priporočila so priložnost za širšo javno razpravo o tem, kako si želimo oblikovati sistem javnega naročanja opreme v javnem zdravstvenem sistemu. Tako kompleksno področje pa mora biti urejeno premišljeno in trajno vzdržno,« je še dodal Doria.
TI Slovenia na področju javnih naročil v zdravstvu deluje v okviru projekta Pakti integritete, kjer bo z Ministrstvom za zdravje 24. 11. slavnostno podpisal sporazum o spremljanju javnega naročila na področju zdravja. Več o dogodku si boste lahko prebrali v prihodnjih dneh.