Aktualno

Posodobitev portala Varuh integritete: kakšna darila prejemajo javni funkcionarji

Ob polnoči 28. septembra bo zaživela posodobljena verzija spletne platforme Varuh integritete organizacije Transparency International Slovenia. S pomočjo Varuha integritete lahko javnost na podlagi javno dostopnih podatkov pridobi dodaten vpogled v potencialne vplive o odločitvah, ki jih sprejemajo nosilci politične moči v Sloveniji. Podatke javnega sektorja smo na Transparency International Slovenia prečistili in jih s pomočjo grafičnih upodobitev naredili lažje berljive in bolj uporabne.

Poleg podatkov o lobiranju in omejitvah poslovanja zdaj platforma prikazuje tudi podatke o darilih, ki so jih prejeli javni funkcionarji ter institucije. Med drugim lahko preverite, kdo je prejel največ daril, kdo je najpogosteje obdaroval, koliko so bila ta darila vredna, ob kakšni priložnosti je do obdarovanja prišlo in za kakšna darila je pravzaprav šlo.

Vsi grafični prikazi na Varuhu integritete so zasnovani na interaktiven način, kar pomeni, da lahko s klikanjem na različne elemente posameznega grafa podatke preprosto povezujete med sabo, ali pa podrobneje preverite le tiste, ki vas bolj zanimajo. Budno oko bo morda opazilo, da se štiri organizacije pojavijo tako med lobisti, kot tudi na seznamu omejitev poslovanja z določenim javnim organom in med tistimi, ki so javne organe obdarovali. Jih najdete?

Morda boste pri prikazu vrednosti daril tudi opazili, da je mnogo neocenjenih. To v nekaterih primerih pomeni, da gre za edinstvene izdelke, pri katerih je vrednost res težko oceniti, ali pa so dejansko neprecenljivi. Če kliknete na kategorijo »neocenjena vrednost« in ta darila preverite v spodnji tabeli, boste med darili na primer našli Listino bana Kulina, torej sporazum, ki je leta 1189 uredil dubrovniške trgovinske pravice v Bosni.

Že ob lanski posodobitvi Varuha integritete smo odločevalce in druge nosilce političnega odločanja pozivali, naj dosledno poročajo o lobističnih stikih. Kljub temu boste videli, da nekatera ministrstva stikov še vedno ne poročajo, oziroma poročajo neverjetno nizko številko.

»Podatke na spletni platformi smo posodobili v septembru letos in tako še naprej omogočamo javnosti, da se na uporabniku prijazen način seznani s podrobnostmi o lobiranju, omejitvah poslovanja ter darilih, ki so jih prejeli javni funkcionarji. Pozivamo Vlado, da osvežitev Varuha integritete vzame kot ponoven poziv njej, pa tudi drugim nosilcem političnega odločanja, da skladno z zakonodajo dosledno poročajo o lobističnih stikih, omejitvah poslovanja in prejetih darilih. Pri svojem odločanju naj odločno zavračajo in poročajo vse poskuse neetičnega vplivanja,« je povedala Maruša Babnik, generalna sekretarka Transparency International Slovenia.

V primeru dodatnih vprašanj se obrnite na generalno sekretarko TI Slovenia Marušo Babnik (info@transparency.si ali 040 391 178).

Do posodobitve spletne strani Varuh integritete je prišlo v okviru projekta Varuh integritete 3.0, ki sta ga sofinancirala Evropska unija in Ministrstvo za javno upravo Republike Slovenije. Vsebina Varuha integritete odraža izključno stališča avtorja, ki zanjo odgovarja. Niti Evropska komisija niti Ministrstvo za javno upravo nista odgovorna za kakršnokoli uporabo informacij, ki jih spletna stran vsebuje.