Aktualno

Kdo je najbolj dejavno lobiral pri 14. vladi? Vprašajte Varuha integritete.

Transparency International (TI) Slovenia predstavlja osveženo spletno stran Varuh integritete (varuhintegritete.transparency.si). Spletna stran gosti orodja, ki omogočajo javnosti spremljanje lobističnih stikov vlade in parlamenta ter izdane omejitve poslovanja zaradi zasebnih interesov funkcionarjev.

»Namen Varuha integritete je prispevati k večji transparentnosti postopkov odločanja in krepitvi politične integritete z javnim nadzorom nad odločevalci, ko gre za morebitna nasprotja interesov ali neprimeren vpliv. Varuh integritete omogoča uporabnikom – novinarjem, raziskovalcem, aktivistom in splošni javnosti – interaktivno izbiro lobirancev ter lobistov. Na strani smo dodali podatke o lobiranju do septembra letos in tako omogočili javnosti, da se na uporabniku prijazen način seznani s podrobnostmi o nedavnem lobiranju tako pri vladi kot v parlamentu. Osvežitev Varuha integritete naj obenem služi tudi kot poziv odločevalcem v trenutni 15. vladi, kot tudi drugim nosilcem političnega odločanja, da skladno z zakonodajo dosledno poročajo o lobističnih stikih in zavračajo vse poskuse neetičnega vplivanja,« je povedala Maruša Babnik, generalna sekretarka Transparency International Slovenia.

S spletno stranjo Varuh integritete si TI Slovenia prizadeva izboljšati dostop do informacij o vplivu na sprejemanje predpisov in odločitev s ciljem izboljšati transparentnost odločanja in krepitve politične integritete v državi. Prav transparentnost lobiranja je pomemben vzvod za dvig zaupanja ljudi v državne institucije, ki je v Sloveniji zelo nizko. TI Slovenia z uporabo informacijske tehnologije javnosti in s pomočjo grafičnih upodobitev približuje podatke o lobističnih stikih na čim bolj pregleden in enostaven način.

»V času 14. vlade so vladne institucije, ki jih vodijo politični funkcionarji, poročale o 4642 stikih. Gre za kabinet predsednika vlade, generalni sekretariat vlade in ministrstva oziroma vladne službe, ki jih vodijo ministri. Analiza poročanih lobističnih stikov v obdobju 14. vlade je pokazala, da s količino poročanih stikov pri lobirancih opazno izstopa Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo s kar 40 % vseh poročanih stikov vlade v obdobju. Po drugi strani sta ministrstvi za kulturo in notranje zadeve v istem obdobju poročali le o enem stiku,« je povedal Vasja Čepič, vodja projekta Integrity Watch 3.0 pri TI Slovenia.

TI Slovenia podatke, objavljene na spletni strani Varuh integritete, črpa iz javno dostopnih zbirk podatkov Komisije za preprečevanje korupcije. Orodja so namenjena tako javnosti kot novinarjem, raziskovalcem in civilni družbi. Za lažjo uporabo orodij je TI Slovenia pripravil tudi kratki video predstavitvi Kaj je Varuh integritete? in Kako uporabljati Varuha integritete?.

Novinarjem in raziskovalcem TI Slovenia nudi možnost dostopa do očiščene in urejene zbirke podatkov o poročanih lobističnih stikih, ki vsebujejo tudi stike institucij, ki niso vključene na strani Varuh integritete. Za dostop do zbirke se lahko zaprosi na info@transparency.si.

Podatki o lobistični stikih 14. vlade so objavljeni tu.

Projekt sofinancira Evropska unija iz Sklada za notranjo varnost.
Vsebina odraža izključno stališča avtorja.  Evropska komisija ni odgovorna za kakršno koli uporabo informacij, ki jih publikacija vsebuje.