Aktualno

Odvila se je delavnica Transparentnost lokalnih volitev in občin

V pozno popoldanskih urah petka 26.1.2024 je predstavnica TI Slovenia izvedla interaktivno delavnico Transparentnost lokalnih volitev v Hiši sadeži družbe Logatec. Pri organizaciji in izvedbi so nam pomagali Občanski forum Logatec in Hiša sadeži družbe Logatec.

Na delavnici smo predstavili novo poročilo društva Transparency International Slovenia, ki je nastalo v sklopu projekta Transparentnost lokalnih volitev 2022, in se osredotoča na opazovanje izvajanja lokalnih volitev v 13 občinah (Ajdovščina, Celje, Dornava, Ilirska Bistrica, Kamnik, Kočevje, Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Polzela, Sveti Jurij ob Ščavnici, Vipava). Predstavili smo tudi metodologijo za pregled financiranja volilnih kampanj kandidatov in kandidatk, stanja vključenosti žensk v lokalno politiko ter spoštovanja ustavnega načela enakosti volilne pravice na lokalni ravni.

Kljub neposrečenemu terminu se je zbralo 10 udeleženk in udeležencev z različnimi ozadji, ki tako ali drugače želijo sodelovati pri konstruktivnem procesu oblikovanja trajnostnih sprememb v lokalni upravi. Udeleženci in udeleženke so na delavnici uporabili metodologijo za pregled spoštovanja načela enakosti volilne pravice v Občini Logatec ter naredili površinski pregled oddanih finančnih poročil kandidatov za županske volitve.

V nadaljevanju sodelovanja želimo prispevati tudi pri identifikaciji ključnih področij, na katerih bi občine v Osrednjeslovenski regiji lahko izboljšale svojo transparentnost.

Dodatek: Gradivo projekta je dostopno na eLearning portalu TI Slovenia.

Aktivnost je bila izvedena v okviru projekta Transparentnost lokalnih volitev 2022, ki ga financira U.S. Embassy Ljubljana. Mnenja, ugotovitve in sklepi ali priporočila, izraženi v tem dokumentu, so mnenja avtorjev in ne odražajo nujno mnenj Ministrstva za zunanje zadeve Združenih držav Amerike.