Aktualno

Mednarodni dan boja proti korupciji v znamenju pandemije

Transparency International (TI) Slovenia ob mednarodnem dnevu boja proti korupciji poziva k nadaljevanju prenove protikorupcijskega okvirja v Sloveniji. »V letošnjem letu smo v Sloveniji z novelo ZIntPK ter etičnim kodeksom za poslanke in poslance Državnega zbora naslovili nekatere že zelo stare dolgove, a nam stanje ne dopušča, da bi na teh lovorikah zaspali. Takoj je potrebno zagristi v nove reforme. Resolucija o preprečevanju korupcije je stara že 16 let, iztekel se je tudi program vlade za krepitev integritete in transparentnosti,« je povedala dr. Alma Sedlar, predsednica TI Slovenia. TI Slovenia pričakuje široko javno razpravo o teh ključnih temeljnih dokumentih in vključevanje strokovne javnosti v njuno pripravo.

Za učinkovito odkrivanje in preprečevanje korupcije je potrebno vzpostaviti celosten sistem za zaščito žvižgačev. »V decembru bomo vstopili v zadnje leto, ko je potrebno prenesti Direktivo EU o zaščiti žvižgačev, zato z zaskrbljenostjo spremljamo trenutno zatišje informacij glede priprave novega zakona,« je poudarila dr. Alma Sedlar. TI Slovenia je prejšnji teden pozval Ministrstvo za pravosodje, naj čim prej predstavi načrt prenosa Direktive in oblikuje skupino strokovnjakov, ki bo sodelovala pri pripravi zakona.

TI Slovenia prav tako poudarja pomen ustreznih varovalk pri porabi javnih sredstev. »Ob pandemiji Covid19 so se po t.i. »migrantski krizi« ponovno pokazale nekatere vrzeli ter korupcijska tveganja pri porabi javnih sredstev v izrednih razmerah. Takšno ponavljanje napak je nesprejemljivo,« je dodala dr. Sedlar. TI Slovenia je na pristojne nadzorne organe naslovil predlog k sodelovanju v posvetovalni skupini, v kateri bi opravili razpravo o mogočih rešitvah na podlagi dosedanjih ugotovitev. TI Slovenia je včeraj v sklopu Dnevov integritete 2020 objavil tudi e-učilnico, ki je namenjena transparentni in učinkoviti porabi javnih sredstev.