Aktualno

Zaključek projekta Vprašaj državo

Prejšnji mesec smo zaključili dvoletni projekt Vprašaj državo: Enostaven dostop do informacij javnega značaja , ki smo ga izvajali s projektnimi partnerji – Zavodom Pip, Zavodom Bob, Zavodom Dobra družba, Mladinsko zvezo Brez izgovora, Društvom za okoljsko vzgojo Evrope.

Projekt je naslavljal pomanjkanje seznanjenosti javnosti, da lahko dostopajo do nekaterih informacij državnih in drugih organov. TI Slovenia, ki v sklopu Centra Spregovori! nudimo brezplačno pravno svetovanje, smo zaznali, da v praksi uporabniki niso ustrezno seznanjeni s pravico do obveščenosti in potrebujejo pomoč pri vlaganju zahtevkov ali poznejših korakih (npr. pri molku organa ali pritožbi zoper zavrnilno odločbo). Ocenili smo, da je to posledica pomanjkanja konkretnejših programov za ozaveščanje javnosti o možnostih dostopa do informacij javnega značaja. Hkrati uradni podatki kažejo na stagnacijo ali celo nazadovanje uporabe te pravice. Projekt Vprašaj državo je bil naš odgovor na to.

V sklopu projekta je nastala platforma Vprašaj državo, za uporabo katere smo s pomočjo partnerjev usposobili preko 250 oseb. Medtem ko so le redki imeli že pripravljeno vprašanje za izbran javni organ, so delavnice predstavljale dobro priložnost za seznanitev s pravico do obveščenosti in Zakonom o dostopu do informacij javnega značaja. Učna gradiva nastala v sklopu projekta so objavljena v naši spletni učilnici.

Tudi po zaključku projekta se bomo trudili omogočati delovanje platforme. Hkrati še vedno nudimo svetovanje preko Centra Spregovori.

Projekt je financiral Sklad NVO Ministrstva za javno upravo.