Aktualno

SVETOVNI DAN ŽVIŽGAČEV 2022: Koalicija naj izpolni zavezo in zaščiti žvižgače z zakonom

V Transparency International Slovenia (TI Slovenia) ob 23. juniju, svetovnem dnevu žvižgačev, ponovno opozarjamo na nujnost zaščite posameznikov, ki v javnem interesu prijavljajo sume nepravilnosti. Žvižgači po vsem svetu, tudi v Evropi in Sloveniji, z razkritji sumov korupcije, nesmotrne porabe javnega denarja, nepravilnosti v javnem zdravstvu in pri varovanju okolja rešujejo življenja in milijarde evrov.

Hkrati pozivamo stranke trenutne vladne koalicije, naj izpolnijo zavezo, ki so jo pred volitvami dali Glasu ljudstva in s tem volivcem, in najpozneje v enem letu od nastopa mandata poskrbijo za sprejem kakovostnega Zakona o zaščiti prijaviteljev.

»Za bolj učinkovit boj proti korupciji in tudi za višjo raven demokracije moramo žvižgače ustrezno zaščititi. Kot deležnik pri oblikovanju zakona sodelujemo že več mesecev, podali smo tudi niz komentarjev na prvi predlog zakona. Zdaj čakamo novo vlado, da poskrbi za prenos Direktive EU o zaščiti prijaviteljev v naš pravni red z naprednim zakonom, ki ne bo le preslikava direktive,« je povedala predsednica TI Slovenia Neža Grasselli.

Potencialni žvižgači prepogosto ne prijavijo korupcije zaradi strahu pred povračilnimi ukrepi. Zaradi neustrezne zakonodaje žvižgačem v primeru prijav tudi dejansko grozijo povračilni ukrepi. Prav tako tisti, ki se žvižgačem zaradi njihovih prijav maščujejo, prepogosto ostanejo nekaznovani. V raziskavi Transparency International Svetovni barometer korupcije 2021 (GCB) za Evropsko Unijo je skoraj dve tretjini vprašanih iz Slovenije ocenilo, da se državljani ob prijavi korupcije bojijo povračilnih ukrepov, kar je tretji najvišji delež v EU.

V okviru TI Slovenia že več let deluje Center Spregovori!, ki prijaviteljem sumov korupcije nudi brezplačne nasvete glede prijav korupcije in zaščite žvižgačev. Obrazec za prijave omogoča tako anonimnost kot zaščito identitete prijaviteljev, pa tudi naknadno komunikacijo tako anonimnih kot vseh drugih prijaviteljev s svetovalci Centra Spregovori!  in s tem največjo možno zaščito  pred povračilnimi ukrepi. Za prijavitelje smo pripravili vodič Kako sami oblikujete prijave sumov korupcije in nasvete kako ravnati ob prijavah in kako ne. Več informacij o Centru Spregovori! in načinih prijav je objavljenih tu.

Projekt sofinancira Evropska unija iz Sklada za notranjo varnost. Vsebina sporočila za javnost odraža izključno stališča avtorja. Evropska komisija ni odgovorna za kakršno koli uporabo informacij, ki jih publikacija vsebuje.