Aktualno

Sodelovali smo na zaključni konferenci projekta o prirejanju športnih tekem

V torek sta se predstavnika Transparency International Slovenia aktivno udeležila zaključne konference Erasmus + Sport projekta ACAMF (Athlete Counsellors Against Match Fixing), posvečenega ozaveščanju za boj proti prirejanju rezultatov športnih tekmovanj. Pri projektu, ki je trajal 30 mesecev in ga je koordiniral nogometni klub NK IB 1975, so sodelovale različne športne zveze, klubi in nevladne organizacije, glavni cilj pa je predstavljal razvoj pilotnih programov, strategij in metodologij za preprečevanje prirejanja tekem na vseh nivojih športa ter za opolnomočenje nekaterih športnikov za svetovanje na tem področju. K sodelovanju na zaključni konferenci so snovalci projekta povabili tudi našo organizacijo, pri kateri smo v preteklosti že izvedli dva podobna projekta, AMATT (Anti-Match Fixing Top Training) in T-PREG (Training to Protected Reporting from Professional and Grassroots Sports).

V imenu TI Slovenia je strokovni sodelavec Jernej Trebežnik predstavil naše aktivnosti v omenjenih projektih in naše siceršnje delovanje na področju boja proti korupciji v športu. V svoji predstavitvi je posebej izpostavil nujnost ratifikacije Konvencije Sveta Evrope o prirejanju rezultatov športnih tekmovanj (t.i. Makolinške konvencije), ki še vedno predstavlja edini veljavni mednarodni pravni instrument posvečen tej tematiki in bi že na simbolni ravni izkazal politično voljo za premike na tem področju, pa so ga doslej ratificirale le tri države članice EU, medtem ko s(m)o druge za zdaj večinoma le podpisnice. Poudarili smo tudi, da je bilo v tej smeri zaenkrat pri nas še vedno opravljenih sorazmerno malo raziskav, predvsem malo takšnih, ki bi jih vodili neodvisni deležniki, ki v zadevi nimajo lastnega interesa. Poleg tega smo pozvali k višji stopnji transparentnosti pri objavi napredka na tem področju in evalviranje učinkovitosti orodij, namenjenih prijavi sumov nepravilnosti. Do neke mere se nam tudi zdi, da vloga civilne družbe v tem boju še vedno ni dovolj dobro razumljena, pa bi lahko prav civilnodružbene organizacije z izkušnjami pri zaščiti žvižgačev in spremljanju etičnega delovanja pomembno pripomogle k napredku na tem področju.

Ob predstavniku TI Slovenia in sodelujočih v projektu ACAMF so na dogodku svoja prizadevanja med drugim predstavili še Varuh športnikovih pravic, predstavniki Sindikata športnikov Slovenije, Sindikata profesionalnih igralcev nogometa, Zveze nogometnih sodnikov Slovenije, Olimpijskega komiteja Slovenije, Sektorja za nadzor iger na srečo Finančnega urada in Športne loterije. Ugotavljali smo, da se različne organizacije in institucije na različnih koncih lotevajo podobnih raziskav in prihajajo do podobnih ugotovitev, manjka pa morda več povezovanja, s katerim bi te ugotovitve lažje prišle do odločevalcev in bi vodile do sistemskih ukrepov.

V luči prihajajočega Svetovnega dneva žvižgačev smo s posebnim zanimanjem spremljali tudi predstavitev obstoječih sistemov za prijavo nepravilnosti v športu. Olimpijski komite Slovenije je leta 2016 uvedel platformo Žvižgavka, ki posameznikom omogoča anonimno posredovanje pomembnih informacij in vprašanj glede prirejanja izidov tekem, kršitve protidopinških določil in integritete. Žvižgavka je na voljo vsem športnikom, vključno z nogometaši. Drug sistem prijavljanja nepravilnosti, ki deluje na enak način kot Žvižgavka, pa je Anonimna prijava, prilagojena prav za Nogometno zvezo Slovenije. Predstavnik Sindikata profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS) je na konferenci predstavil še Rdeči gumb (Red Button), na Finskem leta 2014 razvito orodje za mobilne telefone, s katerim lahko športniki anonimno prijavijo vsakršen poskus prirejanja rezultatov. Orodje v zadnjih letih že deluje tudi v Sloveniji.

Pri Transparency International Slovenia bomo na področju varovanja etike in integritete v športu delovali tudi v prihodnje, na državnem nivoju pa lahko naslednjo prelomnico v tem boju predstavlja Nacionalni program športa za obdobje 2024-2033, ki bo moral vključevati tudi močnejše smernice in kazalnike s tega področja.