Aktualno

Še eno leto zamujenih priložnosti za učinkovito preprečevanje korupcije

Transparency International Slovenia (TI Slovenia) ob objavi letnega poročila Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) vnovič opozarja na nezadosten napredek Slovenije na področju preprečevanja korupcije. »KPK tudi letos ugotavlja, da je zakonodajni okvir za njeno delovanje pomanjkljiv, zato ponovno pozivamo odločevalce k hitrejšemu sprejemu najbolj nujnih reform,« je povedal Vid Tomić, generalni sekretar TI Slovenia.
Še vedno je skrb vzbujajoč trend padanja prijav, ki jih prejme KPK. V letu 2018 jih je prejela le 541. Tako malo prijav je KPK nazadnje beležila leta 2007. »Zupanje javnosti v KPK žal ostaja na zelo nizki ravni, to pa očitno vpliva tudi na izbirne postopke za zapolnitev prostega mesta v senatu. Obžalujemo, da zanimanja s strani strokovnjakov ni,« je še dodal Tomić.
Ocena stanja 2018 objavljena hkrati z letnim poročilom dodatno razkriva nekatera ključna področja, ki zahtevajo več pozornosti in napora. Sem zagotovo spadajo tveganja pri kadrovanju in porabi javnih sredstev, preprečevanje teh tveganj pa bi lahko bistveno vplivalo na zaupanje javnosti v državo in njene organe. »Žal se pri nekaterih najbolj odmevnih primerih še vedno srečujemo z delovanjem, ki vzbuja le dodatne dvome. Informacijski pooblaščenec je denimo ta teden ponovno odločil v korist TI Slovenia v primeru dostopanja do podatkov o porabi javnega denarja za nakup žičnate in panelne ograje. Odločba jasno potrjuje, da je skrivanje teh podatkov neupravičeno,« je poudaril Tomić. Na šibkost potrebnih varovalk za preprečevanje korupcije pri porabi javnih sredstev je v sredo v svojih priporočilih za Slovenijo opozorila tudi Evropska komisija.