Aktualno

Prvi dogodek na temo strateških tožb za onemogočanje udeležbe javnosti je zaključen

V TI Slovenia smo z Oštro in s finančno podporo Veleposlaništva Kraljevine Nizozemske v Sloveniji organizirali svoj prvi dogodek na temo strateških tožb za onemogočanje udeležbe javnosti. Poglavitni namen dogodka je bilo spodbujanje javne razprave o SLAPP tožbah v Sloveniji.

V okviru dogodka sta TI Slovenia in Oštro predstavila predlog za razpravo, ki vključuje primerjalnopravni pregled ureditve SLAPP tožb v različnih državah, izsledke raziskave o SLAPP tožbah proti medijem v Sloveniji (opravil Oštro) in točke za razpravo o strateškem odgovoru na takšne tožbe.

V uvodu sta udeležence pozdravila nj.eks. Johan O. Verboom, veleposlanik Kraljevine Nizozemske v Sloveniji, in predsednica društva TI Slovenia ga. Neža Grasselli (preko spleta).

Slišali smo tudi od mednarodnih strokovnjakov, saj sta se nam pridružila Charlie Holt (pravnik v organizaciji Greenpeace) in Christopher Pioch (pravnik v odvetniški pisarni Dunnington, Bartholomew & Miller).

Dogodek je bil zaključen z okroglo mizo, v kateri so sodelovali g. Jurij Mesec (Ministrstvo za pravosodje), ga. Tanja Kerševan Smokvina (Fakulteta za družbene vede) in predstavnici TI Slovenia (ga. Nina Trček) in Oštro (ga. Klara Škrinjar).

Poročilo bo širši javnosti na voljo v tem mesecu. Hvala vsem za udeležbo!

Izvedbo tega projekta je podprlo Veleposlaništvo Kraljevine Nizozemske v Sloveniji