Aktualno

TI Slovenia pričenja projekt Krepitev zaščite prijaviteljev korupcije in neetičnih ravnanj

acf_slo

V Transparency International (TI) Slovenia smo s septembrom 2020 začeli izvajati nov projekt z imenom Krepitev zaščite prijaviteljev korupcije in neetičnih dejanj. Pri projektu TI Slovenia sodeluje s Pravno fakulteto Univerze v Ljubljani in medijem Oštro, centrom za preiskovalno novinarstvo v jadranski regiji. S projektom želimo prispevati k krepitvi zaščite prijaviteljev oziroma žvižgačev v Sloveniji. Projekt bo predvidoma potekal do septembra 2022.

Pomemben del projekta je krepitev delovanja Centra Spregovori!, linije za prijavo sumov nepravilnosti v javnem interesu, ki v okviru TI Slovenia deluje od leta 2014. Center Spregovori! bo v sodelovanju z usposobljenimi študenti prava Pravne fakultete Univerze v Ljubljani nudil podporo prijaviteljem predvsem s pravnimi nasveti in napotitvami na pristojne institucije. Študentom bomo zagotovili mentorstvo, s katerim bodo teoretično znanje prenašali v prakso in pridobivali veščine na področju preprečevanja korupcije.

Projekt bo s spletno kampanjo ozaveščal morebitne prijavitelje o možnostih varne prijave sumov nepravilnosti v javnem interesu in pravicah, ki jih prijaviteljem ob prijavah nudi zakonodaja. Z dodatnimi projektnimi dejavnostmi bomo javnosti zagotovili informacije o primerni zaščiti prijaviteljev, pomenu vzpostavljanja varnih kanalov za prijave sumov nepravilnosti in drugih metodah za izboljšanje okolja za prijavitelje.

Ob tem bodo potekale tudi zagovorniške aktivnosti za celostno ureditev področja učinkovite zaščite prijaviteljev s kakovostnim prenosom Direktive EU. Zagovorništvo bomo podprli s primeri dobrih praks iz drugih držav in tako odločevalcem zagotovili dodatne informacije o zakonodajnih možnostih zaščite prijaviteljev.

Prijavitelji oz. žvižgači imajo ključno vlogo pri razkrivanju korupcije in drugih nepravilnosti, ki ogrožajo javni interes. Z razkrivanjem informacij o nepravilnostih so pomagali rešiti nešteta življenja in milijarde evrov javnega denarja. A žvižgači se pogosto osebno izpostavijo visokim tveganjem. Zaradi tega je prijav manj, zaznanih je manj primerov korupcije in neetičnih ravnanj, ki povzročajo škodo, to pa predstavlja tveganje za celotno družbo. Zaščita prijaviteljev pred nepravično obravnavo, vključno s povračilnimi ukrepi, diskriminacijo ali škodovanjem, lahko opogumi ljudi, da prijavijo nepravilnosti. To povečuje verjetnost, da bo nepravilnost preprečena, odkrita in kaznovana.

Več informacij na: www.transparency.si , www.twitter.com/transparencySI ali www.facebook.com/TISlovenia

Kontaktna oseba za projekt: Sebastijan Peterka, sebastijan.peterka(afna)transparency.si

Proračun projekta: 119.700,00 €

Projekt se ne izvaja v sodelovanju s partnerji iz držav donatoric.