Aktualno

Pregon zoper žvižgača Luxleaks-a je nedopusten

Transparency International in Transparency International Slovenia pozivata k zaščiti žvižgača pred povračilnimi ukrepi in kazenskim pregonom. Antoinu Deltourju, ki je razkril skrivne davčne dogovore med luksemburškimi oblastmi in multinacionalkami v t. i. aferi LuxLeaks, začnejo soditi jutri. Sodni postopek je posledica ovadbe, ki jo je podala družba PricewaterhouseCoopers, pri kateri je Deltour delal.
»Žvižgače, vključno z Antoinom Deltourjem bi morali zaščititi in obravnavati kot heroje ne pa kriminalce, saj razkrivajo informacije v javnem interesu.« je poudaril Vid Doria, generalni sekretar TI Slovenia.
Globalna mreža Transparency International se zavzema za zaščito žvižgačev, kot je Deltour, saj igrajo ključno vlogo pri spopadanju s korupcijo in drugimi zlorabami. Slednji prepogosto za to plačajo visoko ceno: lahko izgubijo službo ali so kazensko preganjani, četudi so njihova razkritja v javnem interesu. Zato potrebujemo dobro zakonodajo za njihovo zaščito.
Deltour je s svojimi razkritji na podoben način kot panamski dokumenti (PanamaPapers) pozornost javnosti usmeril na hude sistemske pomanjkljivosti pri (ne)plačevanju davkov velikih mednarodnih podjetij. Njegova razkritja so bistveno pripomogla k novim ukrepom proti izogibanju plačevanja davkov tako na ravni luksemburške vlade kot tudi Evropske komisije, OECD in G20 Zaradi svojega prispevka družbi je prejel priznanje European Citizen’s Award, ki ga podeljuje Evropski parlament.
Kljub svojemu prispevku je Deltour obtožen kraje, izdaje poslovnih skrivnosti in nezakonitega dostopa do podatkovne zbirke. Če bo spoznan za krivega, mu grozi petletna zaporna kazen in denarna kazen do 1.250.000 €. Podpiši peticijo v podporo Deltourju in se pridruži tisočim podpisnikom, ki jim ni vseeno za javni interes. 

luxleaks
Večina evropskih držav nima zakonodaje za zaščito prijaviteljev, v državah, ki tako zakonodajo imajo (npr. v Luksemburgu), pa je pogosto pomanjkljiva. Luksemburška zakonodaja tako Deltourja ne obravnava kot prijavitelja, saj ta velja le ob prijavi kaznivega dejanja korupcije. Poleg tega zakon prijavitelje ščiti le pred izgubo zaposlitve, ne pa tudi pred kazenskim pregonom.
Za podporo vsem žvižgačem in prijaviteljem Transparency International Slovenia v torek 3. 5. 2016 ob 17.00 v Pritličju organizira javno razpravo Zakaj heroje kaznujemo in ne nagrajujemo?. Namen dogodka je spodbuditi javno razpravo o pomembnosti razkrivanja informacij v javnem interesu in pregledati, kako Republika Slovenija izvršuje zakonodajo o zaščiti prijaviteljev. Javno razpravo bo vodil Igor E. Bergant, gostje bodo: Jasna Zakonjšek, odvetnica ki je skupaj z Anuško Delić delala na #PanamaPapers in kazenskem postopku proti njej zaradi domnevne objave zaupnih dokumentov; Drago Kos, predsedujoči skupini OECD proti podkupovanju in nekdanji predsednik Komisije za preprečevanje korupcije; Klavdijo Stroligo, strokovnjak za preprečevanje pranja denarja pri Svetovni banki; dr. Tadej Kotnik, doktor biofizike in elektrotehniških znanosti, ki pokriva afero LuxLeaks.