Aktualno

Okrogla miza : Kako do večje transparentnosti pri financiranju volilnih kampanj in političnih strank?

Transparency International Slovenia organizira okroglo mizo Kako do večje transparentnosti pri financiranju volilnih kampanj in političnih strank?. Okrogla miza bo potekala v sredo 5.11.2014 ob 16.00 – 18.00 v prostorih Predstavništva Evropske Komisije, Breg 14, Ljubljana.

 

Na okrogli mizi bodo spregovorili:

  • mag. Jorg Kristijan Petrovič, prvi namestnik predsednika Računskega sodišča
  • Dušan Vučko, direktor Državne volilne komisije
  • Drago Kos, vodja delovne skupine pri OECD
  • Renata Zatler, državna sekretarka na Ministrstvu za javno upravo
  • Vid Doria, generalni sekretar Transparency International Slovenia
  • Peter Jančič, novinar časopisne hiše Delo

 

Transparency International Slovenia organizira okroglo mizo, katere namen je predstavitev prvih izsledkov nadzora lokalnih volitev ter kampanj v petih slovenskih občinah. Iz praktičnega vidika transparentnosti volilnih kampanj bo društvo opozorilo na pomanjkljivosti trenutne zakonodaje ter z govorci in gosti iskalo rešitve za celovito ureditev področja financiranja političnih strank in volilnih kampanj. Vprašali se bomo kako trenutna zakonodaja in praksa omogoča poštenost, pravičnost in enakopravnost volilnih kampanj in omogoča ustrezno informiranost volivk in volivcev.
Govorci in udeleženci okrogle mize bodo poskušali oblikovati rešitve za zapolnitev zaznanih zakonskih lukenj, ki so že bile izpostavljene v poročilu CRINIS. Med drugim bo beseda tekla o neustreznih časovnicah volilnih opravil, nejasnostih zakonodaje iz vidika organiziranja volitev, ter možnega dvojnega financiranja volilne kampanj. Zaznani problemi povzročajo sistemske probleme, saj omogočajo ujetost države in zlorabo javnega denarja, kar negativno vpliva na nizko stopnjo zaupanja državljank in državljanov v demokratične procese, kot so same volitve.

 

 

logo ek open society