Aktualno

Mednarodni dan boja proti korupciji je priložnost za zavezo vodilnih odločevalcev

Transparency International (TI) Slovenia ob mednarodem dnevu boja proti korupciji poudarja pomen vodenja, ki zagotavlja okolje, kjer korupcija ni sprejemljiva.

»Želeli bi si, da ob priložnostih, kot je današnja, vodilni odločevalci v državi javno spregovorijo o svoji zavezanosti k boju proti korupciji in javnosti predstavijo nadaljnje korake za vzpostavljanje integritete in transparentnosti. V zadnjih letih konkretnih signalov vodilnih odločevalcev ni, posledica tega pa je tudi pomanjkanje konkretnejšega napredka na področju preprečevanja korupcije,« je poudarila dr. Alma Sedlar, predsednica TI Slovenia.

TI Slovenia že več let intenzivno opozarja na pomanjkanje zavzetosti pri spreminjanju Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK), večkratne zastoje pri sprejemanju etičnega kodeksa za poslanke in poslance Državnega zbora ter pomanjkanje drugih ukrepov, ki bi premaknili boj proti korupciji z mrtve točke.

»Na pomanjkanje napredka kažejo tudi nekatera ponavljajoča se priporočila mednarodnih organizacij, kar Sloveniji ne more biti v ponos. V bližnji prihodnosti bo več priložnosti, da Slovenija pokaže, da želi v mednarodnem merilu prevzeti vodilno vlogo na tem področju,« je dodala dr. Sedlar.

TI Slovenia ob tem poudarja predvsem pomen prenosa evropske direktive za zaščito prijaviteljev oz. žvižgačev, prenovo Resolucije o preprečevanju korupcije v Republiki Sloveniji in program Vlade za krepitev integritete in transparentnosti za novo obdobje.

Poleg teh temeljnih aktov pa bo pomembno tudi delovanje v praksi, predvsem sodelovanje vseh deležnikov za doseganje zastavljenih ciljev na področju boja proti korupciji.

»Odločevalci se morajo zavedati pomena medsektorskega sodelovanja, saj brez aktivnega vključevanja civilne družbe in poslovnega sektorja v programe ne bo mogoče zagotavljati ničelne tolerance do korupcije v družbi,« je sklenila dr. Sedlar.