Aktualno

Anonimna platforma za prijavitelje v vaši organizaciji: Linija Spregovori!

Predstavljamo Linijo Spregovori!, spletno platformo, ki omogoča varno, dvosmerno in popolnoma anonimno komunikacijo med prijaviteljem in zaupnikom. Sedaj na voljo za uporabo v vaši organizaciji, možno brezplačno testiranje za obdobje 2 mesecev.  

Linija Spregovori! je varna digitalna pot za notranje prijave za vse, ki želijo zagotoviti zaščito prijaviteljem znotraj svoje organizacije. Platforma uporablja programsko opremo GlobaLeaks in je skladna z Direktivo Evropske unije (EU) o zaščiti žvižgačev ter Zakonom o zaščiti prijaviteljev (ZZPri). Linija Spregovori! zagotavlja varovanje identitete prijavitelja in povezanih ali tretjih oseb, na katere se prijava nanaša. Prijave so varovane in do njih ne morejo dostopati nepooblaščene osebe. V platformo je vključen vprašalnik, ki ga je oblikovala mednarodna organizacija Transparency International za prijave sumov korupcije in ostalih nepravilnosti v skladu z najboljšimi praksami s področja notranjih prijavnih mehanizmov.  

V skladu s poslanstvom Transparency International Slovenia je cilj pobude izboljšanje sistemov za prijavo nepravilnosti v Republiki Sloveniji, krepitev integritete in odprte kulture na delovnem mestu. 

 

Zaupnost & anonimnost 

Poleg zagotavljanja visokega nivoja zaupnosti omogoča Linija Spregovori! tudi dvosmerno in popolnoma anonimno komunikacijo med prijaviteljem in zaupnikom. Prijavitelj se lahko med oddajanjem prijave odloči za razkritje identitete ali za anonimni način. Kljub morebitnemu anonimnemu načinu vselej obstaja možnost nadaljnje komunikacije med zaupnikom in prijaviteljem. Zaupnik lahko zaprosi prijavitelja za dodatna pojasnila in/ali dokazila, prijavitelj pa lahko naknadno pojasni svojo prijavo, priloži dokaze, prebere komentarje zaupnika in spremlja potek obravnave svoje prijave. Več o Liniji Spregovori! in ponudbi Transparency International Slovenia lahko spremljate na: https://www.spregovori.si/ 

 

Preverjena, varna in učinkovita rešitev  

Na slovenski trg prinašamo učinkovito rešitev, ki uspešno deluje v Italiji že od leta 2018 in ji zaupa več kot 4000 organizacij javnega in zasebnega sektorja. Rešitev je prisotna tudi v Španiji in na Finskem. V raziskavi Transparency international je bilo ugotovljeno, da odprtokodne rešitve, kot je GlobaLeaks, po navadi nudijo največjo stopnjo varnosti za prijavitelje za razliko od komercialnih ponudnikov z licencirano opremo. Zaradi povpraševanja na trgu pa je bila platforma nadgrajena z dodatnimi funkcijami za upravljanje s prijavami, datotekami in komunikacijo med različnimi deležniki. Tudi v prihodnje pa bo Linija Spregovori! sledila povpraševanju organizacij, ki svojim zaposlenim nudijo varno spletno platformo za prijavo nepravilnosti. 

 

60 dni brezplačnega preizkusa  

Prva dva meseca po opravljeni registraciji lahko Linijo Spregovori! preizkusite brezplačno in popolnoma brez obveznosti za nadaljnje sodelovanje. Na ta način se lahko prepričate o njenih prednostih in delovanju, ki je kljub visokim varnostnim standardom preprosto in uporabniško prijazno. Po poteku testnega obdobja se lahko odločite za sklenitev naročnine z izbiro standardnega paketa, ki znaša 490 EUR/leto. Nižja cena rešitve ni odraz njene kakovosti, ampak vestnega izvajanja poslanstva Transparency International Slovenia za krepitev in širitev varnih mehanizmov za prijavitelje v Sloveniji.  

 

Svetovalne storitve in Mreža zaupanja 

Naši strokovni sodelavci vam hkrati nudijo širok nabor svetovalnih storitev, vezanih na ZZPri, kot so npr. svetovanje glede prejema prijav, oblikovanje notranjega mehanizma prijave, oblikovanje notranjega akta, izbira in usposabljanje zaupnika in informiranje ter usposabljanje zaposlenih idr.  

Zaupnik v organizaciji lahko ob naročilu na Linijo Spregovori! brezplačno pridobi dostop do »Mreže zaupanja«, ki pod okriljem Transparency International Slovenia nudi podporno okolje za izmenjavo izkušenj in naslavljanje izzivov z implementacijo ter izvajanjem notranjega prijavnega mehanizma.  

Za več informacij, posvet ali osebno srečanje nas kontaktirajte na: info@spregovori.si. 

Zakon o zaščiti prijaviteljev, ki je stopil v veljavo 22. februarja 2023, je zavezancem prinesel nove obveznosti. Razen vzpostavite notranjih prijavnih poti so dolžni imenovati zaupnika, sprejeti notranji akt in poročati Komisiji za preprečevanje korupcije. Rok za izpolnitev vseh obveznosti v skladu z ZZPri za zavezance v javnem sektorju s 50 ali več zaposlenimi in v zasebnem sektorju z več kot 250 zaposlenimi je bil 23. 5. 2023. Zavezanci v zasebnem sektorju, ki imajo med 50 in 249 zaposlenih, pa imajo še čas do 17. 12. 2023. 

 

Linija Spregovori! je nastala v okviru projekta Speak Up Europe, ki sta ga sofinancirala Sklad za notranjo varnost Evropske unije in Ministrstvo za javno upravo Republike Slovenije. Vsebina te spletne strani odraža izključno stališča avtorja, ki zanjo odgovarja. Niti Evropska komisija niti Ministrstvo za javno upravo nista odgovorna za kakršnokoli uporabo informacij, ki jih spletna stran vsebuje.