Aktualno

Korporativna transparentnost lastništva: TI Slovenia med podpisniki odprtega pisma evropski komisarki

Transparency International Slovenia se je pridružil pozivu mednarodne skupine predstavnikov civilne družbe, medijev in visokega šolstva evropski komisarki za finančne storitve, finančno stabilnost in Unijo kapitalskih trgov Mairead McGuinness, da izrecno podpre določbe o možnosti dostopa do registrov dejanskega lastništva, ki jih je pred kratkim predlagal Evropski parlament.

Potem, ko je novembra lani Sodišče Evropske unije presenetljivo omejilo dostop do registrov dejanskih lastnikov in je presojanje v večji meri spet prepustilo državam članicam, je pri predlagani 6. Direktivi o preprečevanju pranja denarja ključno, da se novinarjem in civilno-družbenim organizacijam spet povrne dostop brez potrebe po dokazovanju zakonitega interesa. Poleg tega mora EU zagotoviti, da podjetja ali njihovi dejanski lastniki ne bodo imeli dostopa do nobenih informacij o tistih, ki želijo vpogled v registre.

Anonimno lastništvo predstavlja tveganje za celotno družbo. Afere, kakršna so bili npr. Panamski dokumenti, nam vedno znova nazorno kažejo, kako se lahko anonimnost izrablja za zlorabe sistema – utajo davkov, korupcijo, financiranje kriminalnih aktivnosti in terorizma. Negativne posledice zlorab čutijo tako podjetja kot posamezniki in družba kot celota. Transparentnost predvsem skozi javno dostopne registre dejanskega lastništva manjša našteta tveganja. Zato se v TI Slovenia zavzemamo za javne registre dejanskih lastnikov, ki so skladni z mednarodnimi standardi za odprte podatke, katerih vsebino se aktivno preverja.

Nova direktiva mora torej predstavljati odločen korak naprej k zagotavljanju možnosti civilne družbe, da na področju preprečevanja pranja denarja še naprej opravlja svojo vlogo nadzornega organa, kot to predvideva že Evropski parlament.