Aktualno

Kazen za žvižgača Luxleaks-a je klofuta boju proti korupciji

Transparency International in Transparency International Slovenia obsojata dosojeno pogojno zaporno kazen 12ih mesecev in denarne kazni 1500 EUR žvižgaču Antoinu Deltourju, ki je bila izrečena danes ob 15.00 v Luxemburgu. Napram vsem znanim neetičnim in škodljivim praksam davčnih sistemov in pogubnim posledicam, ki jih slednji prinašajo, bi bila edina dopustna sodba v tem primeru oprostitev vseh obtožb. Sodba predstavlja še eno izmed groženj, ki vse potencialne žvižgače, ki bi v javnem interesu razkrili korupcijska ali neetična dejanja, odvračajo od prijave. Primer nikoli ne bi smel priti pred sodišče.
Spomnimo, da je Antoine Deltour razkril skrivne davčne dogovore med luksemburškimi oblastmi in multinacionalkami v t. i. aferi LuxLeaks. Deltour je s svojimi razkritji na podoben način kot panamski dokumenti (PanamaPapers) pozornost javnosti usmeril na hude sistemske pomanjkljivosti pri (ne)plačevanju davkov velikih mednarodnih podjetij. Njegova razkritja so bistveno pripomogla k novim ukrepom proti izogibanju plačevanja davkov tako na ravni luksemburške vlade kot tudi Evropske komisije, OECD in G20. Zaradi svojega prispevka družbi je prejel priznanje European Citizen’s Award, ki ga podeljuje Evropski parlament, kar še dodatno govori o etičnosti njegovega dejanja.
Globalna mreža Transparency International se zavzema za zaščito žvižgačev, kot je Deltour, saj igrajo ključno vlogo pri spopadanju s korupcijo in drugimi sistemskimi zlorabami. Slednji prepogosto za to plačajo visoko ceno: lahko izgubijo službo ali so kazensko preganjani, četudi so njihova razkritja v javnem interesu. Zato potrebujemo dobro zakonodajo za njihovo zaščito.
Večina evropskih držav nima zakonodaje za zaščito prijaviteljev in žvižgačev ali pa je pomanjkljiva. Luksemburška zakonodaja tako Deltourja ne obravnava kot prijavitelja, saj ta velja le ob prijavi kaznivega dejanja. Poleg tega zakon prijavitelje ščiti le pred izgubo zaposlitve, ne pa tudi pred kazenskim pregonom.

Mišljenje »Prijavitelja zaprejo, ne? Tega se boj!« moramo obrniti v »Ne boj se tega! Ne zaprejo prijavitelja!« in temu mora slediti tudi učinkovita zakonodaja.

deltour4