Aktualno

Julijski Eurobarometer o zaznavi korupcije

Raziskava Eurobarometer o zaznavi korupcije, ki jo je Evropska komisija izvedla letos spomladi in objavila julija, razkriva, da prebivalci držav EU korupcijo dojemajo kot veliko težavo. 70 % jih namreč meni, da je korupcija v njihovi državi splošno razširjena, 60 % jih meni, da je korupcija del poslovne kulture v njihovi državi, 57 % pa verjame, da so v njihovi državi politične povezave edina pot do poslovnega uspeha. Evropejci so tudi vse bolj skeptični do državnih prizadevanj za boj proti korupciji, saj kar dve tretjini vprašanih menita, da se odmevnih korupcijskih primerov ne preganja dovolj učinkovito. Več kot polovica (54 %) jih je tudi izjavila, da ne vedo, kje prijaviti primer korupcije. Se je pa pri tem vprašanju bolje odrezala Slovenija, pri kateri je ta delež ob Malti najvišji v EU (62 %) in skoraj dvakrat višji kot v nekaterih drugih državah.

V Sloveniji je sicer precej visok delež takšnih, ki menijo, da je korupcija razširjena (83 %), je pa ta delež v primerjavi z lanskim letom padel za 4 %. Podobno je nadpovprečen delež takšnih, ki menijo, da se je stopnja korupcije pri nas v zadnjih letih povečala (54 %), a je ta delež v zadnjem letu še bolj občutno padel (s 65 %). Tudi na večini drugih področij je zaznava korupcije pri nas načeloma višja od povprečja EU, res pa pri nas delež hitreje pada.

Podobno visok delež zaznave korupcije kot pri splošnem prebivalstvu je tudi med poslovneži, saj jih na ravni EU 65 % meni, da je korupcija v njihovi državi splošno razširjena. Ta delež se je v primerjavi z lanskim rahlo zvišal, je pa še vedno občutno nižji od tistega iz leta 2015. Korupcijo kot težavo za poslovanje v svoji državi dojema 35 % podjetij, a se ta stopnja med državami precej razlikuje in je npr. med Romunijo (75 %) ter Irsko (7 %) ogromna razlika.

V Sloveniji so podjetja v splošnem še nekoliko manj zadovoljna s stanjem korupcije, saj jih kar 79 % meni, da je korupcija pri nas splošno razširjena. V primerjavi z EU poslovneži pri nas zaznavajo večjo prisotnost podkupnin (32 %) in provizij za dodelitev posla (37 %), se jim pa po drugi strani manj pogosta od povprečja EU zdi prednostna obravnava prijateljev in družinskih članov pri poslovanju (36 %) in pri zaposlovanju v javnih institucijah (42 %). Slovenska podjetja so sicer podpovprečno zadovoljna z državnimi ukrepi za spopadanje s korupcijo in s kaznovanjem koruptivnih dejanj, saj jih večina meni, da korupcija (51 %) in podkupovanje (71 %) nista primerno kaznovana.

Več o raziskavi in metodologiji Eurobarometra si lahko preberete na spodnjih povezavah: https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2968
https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2969