Aktualno

Forum za učinkovito zaščito žvižgačev v organizacijah

acf slo

Transparency International Slovenia tudi letos pripravlja osrednji letni dogodek Foruma poslovne integritete in transparentnosti. Dogodek v sklopu Mednarodnega tedna ozaveščanja o prevarah bo v četrtek, 18. novembra 2021, na spletu, ob 9.00 uri.

Povezovalna tema letošnjega že šestega srečanja so izzivi in rešitve, povezane s sistemi zaščite žvižgačev v organizacijah. Na primerih dobre prakse jih bomo predstavili na razpravi, na kateri bodo sodelovali partnerji Foruma ter strokovnjaki s področja zaščite žvižgačev iz Slovenije in tujine. Namen razprave je osvetliti možnosti za učinkovitejšo zaščito žvižgačev, kar lahko bistveno pripomore k večji stopnji integritete v organizacijah in preprečevanju korupcije ter goljufij.

Direktivo Evropske unije o zaščiti žvižgačev morajo države članice prenesti v svojo zakonodajo do 17. decembra 2021. Organizacije se že pripravljajo na nove obveznosti in standarde, na Forumu pa bomo razpravljali o konkretnih rešitvah. Predstavili bomo tako tehnične kot tudi druge rešitve, ki lahko pripomorejo k delujočim mehanizmom zaščite in oblikovanju kulture prijavljanja nepravilnosti.

Osrednji gost Foruma je James WASSERSTROM, poklicni diplomat iz Združenih držav Amerike, ustanovitelj in direktor svetovalne družbe The Wasserstrom Group ter nevladne organizacije The Integrity Sanctuary, ki se ukvarja z zaščito žvižgačev. Javnosti je znan predvsem kot žvižgač, ki je leta 2007 razkril primer korupcije v misiji OZN na Kosovu. Predstavil bo svoj pogled na dogodke, ki so sledili njegovi prijavi nepravilnosti med službovanjem na Kosovu.

KOTIZACIJA

Kotizacija za udeležbo na Forumu 2021:

– 30,00 € na udeleženca

– 20,00 € na udeleženca člana Združenja manager in Združenja IIA

PLAČILO KOTIZACIJE 

Prijavnica velja kot naročilnica. Račun bomo plačnikom poslali po zaključku dogodka na njihov elektronski in poštni naslov. DDV ni obračunan na podlagi 1. odstavka 94. člena Zakona o davku na dodano vrednost (nismo zavezanci za DDV).

PRIJAVA IN ODJAVA

Zadnje prijave: do 16. 11. 2021.
Skrajni rok za morebitno odpoved udeležbe je 17. 11. 2021 do 16.00 na elektronski naslov info@transparency.si. V odjavi mora biti navedeno ime udeleženca, ki se odjavlja. V  primeru neudeležbe brez odjave kotizacije ne vračamo oz. jo zaračunamo v celoti.

 

DODATNE INFORMACIJE 

Dogodek bo potekal v angleščini. Sočasno prevajanje ne bo zagotovljeno.

Za več informacij smo vam na voljo na elektronskem naslovu info@transparency.si.

Vljudno vabljeni, veselimo se srečanja z vami.

PROGRAM FORUMA POSLOVNE INTEGRITETE IN TRANSPARENTNOSTI 2021

Čas Predstavniki Aktivnosti
9.00–9.05  Nj. eksc. Dag Hartelius, Veleposlaništvo Švedske

 

Pozdravni nagovor veleposlanika Švedske v Budimpešti
9.05 –9.10 Dr. Samo Bardutzky, Transparency    International Slovenia Pozdravni nagovor predstavnika Upravnega odbora Transparency International Slovenia
9.10 –9.40 James Wasserstrom, The Integrity Sanctuary Predstavitev dolgoletnega diplomata o njegovi izkušnji z razkritjem suma nepravilnosti med službovanjem na misiji ZN in posledicah razkritja
9.40 –10.40 James Wasserstrom, The Integrity Sanctuary

Matjaž Mešnjak, Ministrstvo za pravosodje

Gregor Pirjevec, Komisija za preprečevanje korupcije

Greta Pezdevšek, predstavnica službe za skladnost poslovanja, Zavarovalnica Triglav

Nina Trček, nagrajenka Transparency International Slovenia za najboljše magistrsko delo s področja transparentnosti in integritete 2021

Vasja Čepič, Transparency International Slovenia

Razprava med udeleženci o izzivih in dobrih praksah na področju zaščite žvižgačev

 

Razpravo bo vodil Sebastijan Peterka, vodja projektov pri Transparency International Slovenia

10.40 –11.00 Moderator Razprava in zaključek

O udeležencih

James WASSERSTROM je poklicni diplomat iz Združenih držav Amerike. Je glasen zagovornik boja proti korupciji in si je v sodelovanju z ameriškim kongresom uspešno prizadeval za sprejetje zakonodaje za zaščito žvižgačev v Združenih narodih.

Matjaž MEŠNJAK je podsekretar na Ministrstvu za pravosodje, kjer se ukvarja s področji integritete, preprečevanja korupcije in varstva osebnih podatkov. Pred tem je več let delal na Komisiji za preprečevanje korupcije. Je soavtor zadnje novele Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, sodeluje pa tudi pri pripravi predloga zakona o zaščiti žvižgačev.

Gregor PIRJEVEC je višji svetnik na Komisiji za preprečevanje korupcije z več kot 15-letnimi izkušnjami na področjih boja proti korupciji, zaščite žvižgačev in integritete javnega sektorja. Vodi slovensko delegacijo v delovni skupini OECD za boj proti podkupovanju tujih javnih uslužbencev ter sodeluje v številnih mednarodnih protikorupcijskih projektih in konferencah kot govornik in strokovnjak.

Nina TRČEK je magistrica prava in udeleženka programa LLM na Harvard Law School. Predstavila bo svoje magistrsko delo Zaščita žvižgačev v mednarodnih organizacijah, za katerega je prejela nagrado Transparency International Slovenia s podporo švedskega veleposlaništva v Budimpešti.

Vasja ČEPIČ je pravnik pri Transparency International Slovenia in vodja Centra Spregovori!, ki sprejema prijave sumov korupcije. Predstavil bo izkušnje TI Slovenia pri obravnavanju prijav, ki jih prejme Center Spregovori!, in tehnološke rešitve, ki omogočajo varno in anonimno prijavo sumov nepravilnosti.