Aktualno

Dnevi integritete 2017

Transparency International Slovenia vas vljudno vabi na četrte Dneve integritete, s katerimi bomo obeležili mednarodni dan boja proti korupciji:

8. 12. 2017 ob 19.00 – Okrogla miza Žvižgači – varuhi javnega interesa
Kavarna Union, Miklošičeva 1, 1000 Ljubljana
Moderator: Borut Mekina
Sodelujoči:

  • dr. Alma Sedlar, avtorica knjige Žvižgači, mediji in korupcija
  • Anuška Delić, novinarka časnika Delo
  • dr. Igor Šoltes, poslanec v Evropskem parlamentu
  • Vid Doria, generalni sekretar Transparency International Slovenia

Žvižgači so nepogrešljivi pri razkrivanju gospodarskega kriminala, davčnih utaj, korupcije in dejavnosti vladnih agencij in služb. Žvižgač po takšnem razkritju navadno ostane brez službe, je šikaniran, sodno preganjan ali zaprt. Zakaj so žvižgači in njihova razkritja za družbo pomembni? Zakaj jih je potrebno zaščititi in kako? Kakšen je njihov vpliv na spremembe v politiki, na javni in zasebni sektor? Dotaknili se bomo metodologije pri obsežnih odtekanjih informacij, kot so rajski dokumenti in vloge medijev pri obdelavi podatkov in zgodb? Spraševali se bomo tudi o pomenu fenomena anonimnih pisem in zaščiti virov informacij? Ali so avtorji anonimk žvižgači ali le »spin doktorji«?

Prosimo, potrdite svojo udeležbo na info(afna)transparency.si  najkasneje do 7. decembra 2017.

11. 12. 2017 – Preiskovalno novinarstvo v dijaških klopeh
Dijaki gimnazije Šentvid se bodo pogovarjali s preiskovalno novinarko Dela Anuško Delić, ki je med drugim sodelovala pri razkritju panamskih in rajskih dokumentov (dogodek za dijake gimnazije Šentvid).
Dijaki bodo skozi pogovor z novinarko spoznavali delo preiskovalnih novinarjev in njihovo vlogo v demokratičnih družbah ter pri preprečevanju korupcije.

12.12.2017 ob 19.00 – Okrogla miza Davčne oaze: pretrd oreh za politiko?
Salon uporabnih umetnosti, Glavni trg 1, 2000 Maribor
Moderator: Matija Stepišnik
Po razkritjih rajskih dokumentov se bomo spraševali o mogočih rešitvah za zamejitev davčnega izogibanja ter drugih pojavov, ki se v dokumentih pojavljajo (pranje denarja, financiranje terorizma). Kaj politiko ovira pri iskanju učinkovitih odgovorov, zakaj se po razkritjih obljublja premike, ki se kasneje ne zgodijo? Odgovore bo z gosti iskal Matija Stepišnik, odgovorni urednik časnika Večer.

dnevi2017