our values

PRAVIČNOST

O korupciji

Vas zanima kaj je korupcija ali pa se želite seznaniti s katerim izmed področij podrobno? Ponujamo odgovore na pereča vprašanja o korupciji in transparentnosti.

Pravno svetovanje

logo spregovori pagemodule

Ste bili priča korupciji ali zanjo veste? Ste žrtev povračilnih ukrepov, ker ste na nepravilnosti opozarjali? V okviru projekta Spregovori izvajamo brezplačno pravno svetovanje in informiranje.

Podpri

Želite prispevati k boju proti korupciji? Včlanite se, donirajte, namenite nam del dohodnine ali kako drugače pomagajte društvu pri delovanju. Vsak prispevek šteje!

TI in EK skupaj za boljše upravljanje evropskih sredstev

Evropska komisarka za regionalno politiko Corina Creţu je marca v Berlinu uradno predstavila skupni projekt z nevladno organizacijo Transparency International, prek katerega si bosta partnerja s pomočjo Paktov integritete prizadevala izboljšati upravljanje javnih sredstev. Evropska komisija s tem dejanjem napoveduje uvedbo Paktov integritete v nekatere projekte, ki bodo financirani s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj in Kohezijskega sklada.

Preberite več: TI in EK skupaj za boljše upravljanje evropskih sredstev

Kaj je Pakt integritete

Davkoplačevalski denar se mora trošiti pod strogimi pogoji, ki takšne odklone preprečuje. Sistem javnega naročanja mora biti transparenten, pogoji jasni, nadzor mora biti neodvisen. Transparency International je za javna in druga naročila razvil t.i. pakte integritete (Integrity pacts), sistemski pristop k javnemu naročanju in sklepanju poslov. Pakt integritete je protikorupcijski mehanizem razvit v devetdesetih letih in je bil implementiran že v mnogih primerih. Natančneje je pakt integritete pogodba, ki jo podpišejo naročnik, ponudniki in neodvisni nadzornik javnega naročila. Pakt pa se lahko uporablja tudi za druge oblike naročil, ne samo za javna naročila.

Kako poteka implementacija Pakta pri energetski sanaciji bolnišnic? 

Preberite več: Kaj je Pakt integritete