our values

PRAVIČNOST

O korupciji

Vas zanima kaj je korupcija ali pa se želite seznaniti s katerim izmed področij podrobno? Ponujamo odgovore na pereča vprašanja o korupciji in transparentnosti.

Pravno svetovanje

logo spregovori pagemodule

Ste bili priča korupciji ali zanjo veste? Ste žrtev povračilnih ukrepov, ker ste na nepravilnosti opozarjali? V okviru projekta Spregovori izvajamo brezplačno pravno svetovanje in informiranje.

Podpri

Želite prispevati k boju proti korupciji? Včlanite se, donirajte, namenite nam del dohodnine ali kako drugače pomagajte društvu pri delovanju. Vsak prispevek šteje!

Poročilo Lobbying in Europe: hidden influence, privileged access

Mednarodno poročilo Lobbying in Europe: hidden influence, privileged access predstavlja prvo celovito analizo o lobiranju v regiji in raziskuje, kako dobro je politično odločanje zaščiteno pred neprimernimi vplivi. Poročilo natančneje preučuje pravila in prakse v zvezi s spodbujanjem transparentnosti, integritete in enakostjo dostopa pri oblikovanju in sprejemanju odločitev javnega pomena. 

Preberite več: Poročilo Lobbying in Europe: hidden influence, privileged access

Stiki z odločevalci

TI Slovenia z željo po vzpostavitvi dobre prakse na področju transparentnosti NVO objavlja seznam stikov z odločevalci skupaj s pripadajočimi podatki o stiku. S tem želimo stigmatizirano področje približati širši javnosti in pokazati, da so stiki z odločevalci temelj demokracije in participacije državljanov v procesih odločanja v kolikor potekajo v skladu s pravili in transparentno. Obenem s tem seznamom dodatno predstavljamo naše dnevne aktivnosti širši javnosti. Pri zapisanih stikih ni nujno, da gre za lobistične stike po definiciji iz ZIntPK temveč za širšo definicijo stikov s katerimi vplivamo na javne politike.

Preberite več: Stiki z odločevalci

Poročilo Lobiranje v Sloveniji

Poročilo analizira lobistično krajino v Sloveniji in ocenjuje slovensko ureditev lobiranja. Natančneje preučuje pravila in prakse v zvezi s spodbujanjem transparentnosti, integritete in enakostjo dostopa pri oblikovanju in sprejemanju odločitev javnega pomena. Ugotavlja, da slovensko prizadevanje za urejanje lobiranja predstavlja dobro začetno točko, vendar v celoti ne ščiti, niti države niti državljanov, pred vplivom nedovoljenega lobiranja.

Preberite več: Poročilo Lobiranje v Sloveniji

Report in English - Lifting the lid on lobbying

The report analyses the lobbying landscape in Slovenia and evaluates the extent to which the regulatory framework promotes transparency of lobbying efforts, the integrity by both lobbyists and lobbied, and the equality of access to public decision-making for the various interest groups. It finds that although the Slovenian lobbying regulation represents a good start, it does not fully safeguard public decision making against undue influence.

Preberite več: Report in English - Lifting the lid on lobbying

Izjava za javnost ob izidu poročila

Transparency International Slovenia v novem poročilu Lobiranje v Sloveniji: Poziv k transparentnemu in etičnemu lobiranju opozarja na šibke točke slovenske zakonodaje na področju lobiranja in na prevelik razkorak med zakonodajo in prakso. Te pomanjkljivosti in neuspešno uveljavljanje obstoječih predpisov utirajo pot zlorabam oblasti in zvišujejo tveganje za ugrabitev države.

SH lobbying

Preberite več: Izjava za javnost ob izidu poročila