our values

PRAVIČNOST

O korupciji

Vas zanima kaj je korupcija ali pa se želite seznaniti s katerim izmed področij podrobno? Ponujamo odgovore na pereča vprašanja o korupciji in transparentnosti.

Pravno svetovanje

logo spregovori pagemodule

Ste bili priča korupciji ali zanjo veste? Ste žrtev povračilnih ukrepov, ker ste na nepravilnosti opozarjali? V okviru projekta Spregovori izvajamo brezplačno pravno svetovanje in informiranje.

Podpri

Želite prispevati k boju proti korupciji? Včlanite se, donirajte, namenite nam del dohodnine ali kako drugače pomagajte društvu pri delovanju. Vsak prispevek šteje!

Pogosta vprašanja

Zakaj smo ustanovili Transparency International Slovenia (TI Slovenia) in kdo so ustanovitelji 

TI Slovenia smo ustanovili, ker v Sloveniji do tedaj ni bilo nevladne organizacije, ki bi se ukvarjala z vzpostavljanjem transparentnosti in integritete v družbi oziroma bi si prizadevala zmanjšati pojav korupcije v družbi. Ker se korupcija vedno bolj širi v vse pore družbenega življenja, so bila prizadevanja v sferi nevladnega sektorja več kot potrebna. V drugih državah to vlogo prevzemajo predvsem člani mreže Transparency International, ki je druga največja mednarodna organizacija na svetu in ena največjih organizacij, ki se ukvarja z bojem proti korupciji. TI Slovenia je že od vsega začetka partner, sedaj pa je polnopravni član mreže organizacij Transparency International. Ustanovitelji TI Slovenia so strokovnjaki na področju vzpostavljanja integritete v družbi v Sloveniji, novinarji in akademiki.

Kdo se lahko včlani v TI Slovenia

V TI Slovenia se lahko včlani vsakdo, ki ga zanima področje dela, ki ga opravljamo, in ki teži k vzpostavitvi boljše družbe, kjer bodo posamezniki delovali pošteno, pravično, transparentno, odgovorno in demokratično. Takšen mora biti tudi sam. Za včlanitev v TI Slovenia je potrebno izpolniti pristopno izjavo, podpisati etični kodeks in plačati članarino. Upravni odbor si pri obravnavi pristopne izjave prizadeva pridobiti vse potrebne podatke preden člana potrdi, saj mora le-ta slediti statutu in etičnemu kodeksu. Če se je pred pristopom izkazalo, da je kršil načela, ki jih društvo zagovarja, lahko UO zavrne prošnjo za članstvo.

Članstva TI Slovenia 

TI Slovenia je član mednarodne mreže nevladnih organizacij Transparency International, član skupine nevladnih organizacij pri Združenih narodih UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime), član koalicije UNCAC in član več nevladnih organizacij v Sloveniji (CNVOS, Srce me povezuje, Slovenska mreža prostovoljnih organizacij, Omrežen.si & Omrežena.si) in tujini.

Kako se društvo financira

Društvo se financira iz članarin, donacij in projektov, ki jih izvajamo. O projektnem financiranju, ki predstavlja glavnino prilivov, pa si oglejte TU. Finančno poslovanje pa lahko preverite v poročilih ali revizijah med dokumenti TI Slovenia. Kako društvo porablja sredstva, lahko preverite TU.

Komu je namenjen etični kodeks TI Slovenia

Etični kodeks je namenjen članom TI Slovenia, ki s svojim podpisom zagotovijo, da ga bodo spoštovali in se ravnali po njem. Etični kodeks vsebuje temeljna načela in odraža poslanstvo vseh članov društva v okviru delovanja društva. Veseli bomo, če ga bo prevzela tudi druga organizacija in ga prilagodila svojim aktivnostim.

Načrti za razvoj in delovanje TI Slovenia

TI Slovenia si želi, da bi, podobno kot ostale organizacije v nevladnem sektorju, s svojim delom in aktivnostmi postali čim bolj prepoznavni v družbi in pridobili boljši položaj, tako kot je to v nekaterih drugih državah, kjer nevladni sektor pomembno vpliva na odločitve in se ga v splošnem bolj upošteva. 

Delovanje TI Slovenia sledi smeri vzpostavljanja družbe, ki bo sama želela delovati transparentno in bo razumela, da korupcija, goljufije in prevare vsakemu posamezniku veliko vzamejo in silijo družbo v propad. Takšno razmišljanje ljudi bomo širili preko projektov, izobraževanj, seminarjev, konferenc, publikacij in podobno.

Želimo si tudi članov, ki bodo aktivno sodelovali pri projektih in ostalih aktivnostih, prispevali nova znanja in predstavljali dodano vrednost TI Slovenia.

TI Slovenia naj bi postalo nevladna platforma za osveščanje na področju transparentnosti in integritete za Slovenijo ter za celotno regijo.

Podrobnejše programske smernice lahko spremljate v letnih vsebinskih poročilih, ki jih potrjuje zbor članov TI Slovenia.