our values

PRAVIČNOST

 •  
 • Forum poslovne integritete in transparentnosti
 • Forum poslovne integritete in transparentnosti
 • Forum poslovne integritete in transparentnosti
 • Forum poslovne integritete in transparentnosti
 • Forum poslovne integritete in transparentnosti
 • Forum poslovne integritete in transparentnosti

Zaščita prijaviteljev: Vzpostavitev učinkovitega mehanizma za prijavo sumov nepravilnosti

V Transparency International Slovenia smo izpeljali že 5. Forum poslovne integritete in transparentnosti. Zaradi epidemije COVID-19 smo fizični dogodek preselili v spletno okolje. Zaradi Evropske direktive o zaščiti prijaviteljev smo se tokrat osredotočili na vzpostavitev mehanizmov za prijavo sumov nepravilnosti in zaščito prijaviteljev.

Evropski parlament in Svet Evropske unije sta novembra 2019 sprejela Evropsko direktivo o zaščiti prijaviteljev kršitev prava Unije (2019/1937), ki jo morajo države članice prenesti v svoj pravni red. Po besedah predsednice TI Slovenia dr. Alme Sedlar direktiva vzpostavlja ureditev, da se primeri pregona žvižgačev, kot je zgodil pri Antonieu Deltouru iz afere LuxLeaks, ne bi ponovili.

Do 17. decembra 2021 imajo države članice Evropske unije (EU) čas, da določbe direktive vključijo v svoj pravni in institucionalni sistem. V želji, da pri urejanju področja sodeluje čim širši krog deležnikov, in sicer tako pri oblikovanju pravnega okvira kot tudi pri njegovi implementaciji, smo s Forum začeli niz priprav na prenos direktive.

Forum poslovne integritete in transparentnosti 2020 je potekal 12. oktobra 2020, ko smo omogočili dostop do vsebin preko izobraževalne spletne platforme Moodle.

Postregli smo s prosto dostopnimi vsebinami na temo zaščite prijaviteljev in vzpostavitve mehanizma za prijavo sumov nepravilnosti tako v javnem kot v zasebnem sektorju. Celovit mehanizem vključuje vzpostavitev kanalov za prijavo sumov nepravilnosti, svetovalno linijo in zaščito prijaviteljev pred povračilnimi ukrepi.

Vsebina ki smo jo pripravili vključuje video posnetke pogovorov s priznanimi strokovnjaki s področja zaščite prijaviteljev.

 1. Nicholas Aiossa je namestnik direktorja in vodja področja politične integritete pri Transparency International EU v Bruslju. Delal je na različnih področjih, med drugim tudi na področju javnofinančne odgovornosti in zlorabe sredstev EU. Nick je koordinator aktivnosti mreže Transparency International za vzpostavitev zaščite prijaviteljev v Evropi. S poznavanjem procesa sprejemanja Evropske direktive o zaščiti prijaviteljev nam je predstavil njene ključne prednosti in pomanjkljivosti, kako je potekalo njeno usklajevanje in sprejemanje ter največje izzive ob začetku prenosa direktive. [VIDEO]
 1. John Devitt je direktor in ustanovitelj Transparency International Irska ter strokovnjak na področju zaščite prijaviteljev. Vzpostavil je Speak Up, prvo linijo za prijavitelje in priče kršitev v Zahodni Evropi. Je avtor številnih raziskav, poročil in smernic na temo zaščite prijaviteljev, etike in protikorupcijskih standardov. S svojim znanjem in izkušnjami je svetoval irski vladi, Organizaciji združenih narodov, Svetu Evrope in Evropski komisiji, med drugim tudi o zakonodaji in postopkih o zagotavljanju zaščite prijaviteljev. John je predstavil Irsko kot primer dobre prakse, kako je tam vzpostavljena zaščita prijaviteljev, razkorak med zakoni in njihovo implementacijo, svoje izkušnje s sprejemanjem prijav in zaščito prijaviteljev ter kakšno vlogo imajo pri tem podjetja. [VIDEO]
 1. Alma Sedlar je mednarodna strokovnjakinja s področja preprečevanja korupcije, nekdanja novinarka in urednica (1991–2013) ter nekdanja namestnica predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (2014–2017). Leta 2016 je na Fakulteti za podiplomski humanistični študij (ISH) uspešno zagovarjala doktorsko disertacijo Zaščita žvižgačev in preprečevanje korupcije in medijske reprezentacije žvižgaštva. Je svetovalka za preprečevanje korupcije pri Uradu združenih narodov za droge in kriminal ter predsednica TI Slovenia. Na podlagi doktorske disertacije je izdala tudi knjigo Žvižgači, mediji in korupcija (UMCO, 2017), ki je prva slovenska knjiga o zaščiti žvižgačev. Približala nam je okoliščine in perspektivo posameznika, ki se odloči spregovoriti, oziroma kaj so njegovi motivi in kaj ga spodbudi k prijavi ter prenos Evropske direktive v slovenski pravni okvir. [VIDEO]
 1. Od leta 2014 znotraj društva Transparency International Slovenia deluje Center Spregovori! Center je del globalne mreže ALAC (Advocacy and legal centre), ki delujejo v več kot 60 državah po svetu. Od njegove vzpostavitve smo prejeli že več kot 400 prijav. Podrobnosti delovanja je opisal Vasja Čepič. [VIDEO]
 1. Pripravili pa smo tudi Kontrolni seznam za mehanizem za prijavo sumov nepravilnosti. Namenjen je oceni kakovosti vzpostavljenega mehanizma za prijavo sumov nepravilnost v vašem podjetju ali organizaciji oziroma pripravljenost na njegovo vzpostavitev. Pri oblikovanju kontrolnega seznama smo upoštevali tako minimalne standarde predpisane z Evropsko direktivo o zaščiti prijaviteljev, kot tudi najboljše mednarodne prakse na področju oblikovanja mehanizmov za prijavo sumov nepravilnosti. Standardi, ki jih s seznamom postavljamo, omogočajo celostno in uspešno izvajanje mehanizma za prijavo sumov nepravilnosti. V kolikor želite dostop do Kontrolnega seznama nam pišite na info(afna)transparency.si.
 1. Dodatno gradivo in zanimive povezave: