our values

PRAVIČNOST

TI Slovenia

Izvajamo projekte in druge aktivnosti, ki prispevajo k boju proti korupciji, večajo transparentnost javnega delovanja ter krepijo integriteto pomembnih subjektov v družbi. Odzivamo se na aktualno dogajanje. Poročamo javnosti o lastnem delovanju. Spoznaj nas.

Pravno svetovanje

logo spregovori pagemodule

Ste bili priča korupciji ali zanjo veste? Ste žrtev povračilnih ukrepov, ker ste na nepravilnosti opozarjali? V okviru projekta Spregovori izvajamo brezplačno pravno svetovanje in informiranje.

Podpri

Želite prispevati k boju proti korupciji? Včlanite se, donirajte, namenite nam del dohodnine ali kako drugače pomagajte društvu pri delovanju. Vsak prispevek šteje!

Nevidni lastniki: Kdo je kupil Adrio Airways?

19. januarja 2016 je Slovenski državnih holding (SDH) objavil novico, da je bila sklenjena pogodba o prodaji 91,58-odstotnega deleža letalske družbe Adria Airways, d. d. Postopek je potekal od julija 2015 in je bil po besedah SDH izveden »profesionalno, transparentno in enakopravno do vseh investitorjev v prodajnem postopku ter v skladu z mednarodno prakso na tem področju«. SDH še zapiše, da je Adrio Airways prek nemškega podjetja kupilo podjetje 4kInvest s sedežem v Luksemburgu.

transparency BO nov2016
Preiskava časnika Delo je pokazala kompleksno verigo podjetij, ki stojijo med Adrio Airways in njenim dejanskim lastnikom. Sledi prek nemškega podjetja 4K KNDNS Gmbh vodijo do luksemburških podjetij (4K Invest Centarl S.a.r.l. in 4K Invest S.A.), ta vodijo k podjetju na Malto (Lanterne Holding Limited), ta pa nazaj v Luksemburg do podjetja BluO Holding F2 (preimenovan v PerformanZ Holding) v likvidaciji. Od tam sledi vodijo nazaj v Nemčijo. 
adria casestudyA kdo je dejanski lastnik, ni popolnoma razjasnjeno. Po pisanju novinarjev portala Siol.net naj bi za vso lastniško verigo stali iranski poslovneži in poslovneži iranskih korenin, med drugim Betty Yazdi in Ali Mahdavi. Ti osebi naj bi se za nemškimi formalnimi lastniki skrivali, ker so bili vse do januarja 2016 uvrščeni na črni seznam ameriškega urada za nadzor premoženja iz tujine (OFAC). Tja naj bi bili uvrščeni zaradi domnevnih poslovnih povezav z enoto iranske revolucionarne garde Al Quds, ta pa je zaradi povezav s Hezbolahom in drugimi šiitskimi milicami označena kot podpornica terorizma. Adria Airways navedbe o iranskih lastnikih zanika in navaja, da je 4K Invest v celoti v lasti evropskih vlagateljev, zlasti nemških državljanov. V SDH so ob teh navedbah zatrdili, da pri prodajah preverjajo podatke o kupcih in njihovih dejanskih lastnikih, to naj bi storili tudi v primeru Adrie Airways. 

Zadnja poročila sicer kažejo, da je Adria Airways v nezavidljivem finančnem položaju. 

Primer Adrie Airways kaže na pomembnost transparentnosti dejanskih lastnikov, še posebej ko gre za visoko tvegane primere, kot je privatizacija državnega premoženja. Uvrstitev SDH in DUTB med zavezance Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma bo morda v prihodnosti vplivala na potek privatizacijskih postopkov, o čemer podrobneje piše zadnji del tega poročila. Prav tako bo Adria Airways primeren preizkusni kamen za novo zakonodajo, saj bo iz imen dejanskih lastnikov, ki jih bo družba vpisala v register dejanskih lastnikov, razvidno, ali sistem v praksi v tako zapletenih primerih primerno deluje.

 

 

 

____________________________________

Slovenski državni holding. 2016. Podpisana prodajna pogodba med SDH ter DUTB z investicijskim skladom 4K Invest o prodaji 91,58 % deleža v družbi Adria Airways, d. d. Dostopno prek: http://www.sdh.si/sl-si/Novica/1171 (16.10.2016).
Jakše, Luka in Anuška Delić. 2016. O kupcu Adrie Airways: Ujemi 4K, če moreš. Delo, 21.1.2016. Dostopno prek: http://www.delo.si/gospodarstvo/infrastruktura/ujemi-4k-ce-mores.html (16.9.2016).
Cirman, Primož, Suzana Rankov in Vesna Vuković. 2016. Kdo je pravi kupec Adrie Airways? Sledi vodijo v Iran. Dostopno prek: http://siol.net/novice/gospodarstvo/kdo-je-pravi-kupec-adrie-airways-sledi-vodijo-v-iran-414617 (16.9.2016).
Adria Airways. 2016. Lastniška struktura Adrie Airways. Dostopno prek: https://www.adria.si/sl/o-druzbi/novinarsko-sredisce/2016/lastniska-struktura-adrie-airways (10.10.2016).
Al. Ma. 2016. Med novimi lastniki Adrie Airways tudi podporniki terorizma? Dostopno prek: https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/med-novimi-lastniki-adrie-airways-tudi-podporniki-terorizma/390357 (22.10.2016).
Cirman, Primož, Tomaž Modic, Vesna Vuković. 2016. Izpuhteli državni milijoni za reševanje Adrie Airways pred stečajem. Kaj sledi? Dostopno prek: http://siol.net/novice/gospodarstvo/izpuhteli-drzavni-milijoni-za-resevanje-adrie-airways-pred-stecajem-kaj-sledi-429863 (22.10.2016).
*TI Slovenia je SDH sicer večkrat zaprosil za intervju v zvezi s pregledi strank, ki jih izvajajo ob prodajah in njihovo uvrstitev med zavezance Zakona o preprečevanju pranja denarja, a se na pozive niso odzvali.

logoEK paktilogo usembassy