our values

PRAVIČNOST

Pravica vedeti ni samoumevna

Transparency International (TI) Slovenia ob svetovnem dnevu pravice vedeti poudarja pomembnost dostopa do informacij javnega značaja za preprečevanje korupcije. »Ta dan je opomnik za vse državljane, da niso nemi opazovalci, ampak so lahko dejavni akterji, ki se lahko informirajo o delovanju javnih organov in na podlagi teh informacij prispevajo k uresničevanju javnega interesa,« je povedala dr. Alma Sedlar, predsednica TI Slovenia. Zakonodaja posameznikom omogoča, da zahtevajo in prejmejo informacije v razumnem roku, s čimer se zagotavlja demokratičnost in participatornost družbe.

Zakonodajni okvir za dostop do informacij javnega značaja je v Sloveniji kakovosten, a še vedno ostaja nekaj vrzeli v praksi. »Kot za vse pravice, je tudi pravica vedeti mrtva črka na papirju, če je ne udejanjamo. Potrebno bo storiti več, da bo ta zagotovljena tudi v tistih najbolj kočljivih primerih,« je poudarila dr. Alma Sedlar. TI Slovenia je lani opozoril na onemogočanje dostopa do informacij z dolgotrajnimi sodnimi postopki. Zaskrbljujoč je tudi trend rasti pritožb zaradi molka organa, ko tisti, ki z informacijo razpolaga, ne odgovori prosilcu v zakonsko določenem roku.

TI Slovenia bo v prihodnjih mesecih predstavil poročilo o dostopnosti in uporabnosti podatkovnih baz, namenjenih zagotavljanju politične integritete najvišjih predstavnikov oblasti (lobiranje, nasprotje interesov), ki smo jih analizirali ob vzpostavitvi platforme Varuh integritete. V poročilu bo prikazan napredek Slovenije pri zagotavljanju odprtih baz podatkov, pa tudi pomanjkljivosti pri nekaterih podatkovnih zbirkah, in na področju vzpostavljanja okolja uporabnikov zbirk (posameznikov, novinarjev, podjetij in NVO), ki bi s primernimi kapacitetami uporabljali in dodajali vrednost tem zbirkam.

 

logoEK paktimz 3001logo noexcuse

NOVICE

podpri 

Naroči se na E-novice

* obvezno polje
 

Kontakt

Sedež:

Vožarski pot 12, Ljubljana

E-mail:

email

Telefon:
(+386) 01/320 73 25

Center za zagovorništvo,

informiranje in pravno svetovanje:
080 39 34

Twitter

TransparencySi RT @TransparencySi: .@_ostro_ je ob nastajanju spodnjega članka uporabljal tudi orodje Varuh integritete. Obiščite spletno stran #Varuhin
29mreplyretweetfavorite
TransparencySi Oglejte si še 📺 prispevke predstavnikov Whistleblowing International Network, TI EU in TI Slovenia. V njih se gov… https://t.co/WSaOzOJDVZ