our values

PRAVIČNOST

Mednarodna konferenca: Javna naročila v Sloveniji in Evropski uniji

Transparency International (TI) Slovenia po koncu mednarodne konference Javna naročila v Sloveniji in Evropski uniji: Zagotavljanje transparentnosti in integritete pri porabi javnih sredstev poudarja pomen transparentne in smotrne porabe javnih sredstev.

»Še vedno se premalo zavedamo, da javna naročila ključno vplivajo na naša življenja. Po kakšnih cestah se vozimo ali koliko dolgo čakamo na pregled pri zdravniku je odvisno tudi od javnega naročanja, zato je kakovostno javno naročanje v interesu vseh,« je povedal Vid Tomić, generalni sekretar TI Slovenia.

Javna naročila obsegajo okrog 11% slovenskega BDP, medtem ko je povprečje Evropske unije pri 14%. Ocene kažejo, da se pri javnih naročilih v Evropski uniji zaradi korupcije letno izgubi več kot 5 milijard evrov.

Konferenca je potekala v okviru projekta Pakt integritete, kjer v enajstih državah Evropske unije sedemnajst nevladnih organizacij spremlja porabo javnih sredstev med samim tekom postopkov javnega naročanja. TI Slovenia spremlja energetsko sanacijo bolnišnic.

»Prepričani smo, da bomo s tem pilotnim projektom odločevalcem dali jasen znak, da je vključevanje civilne družbe v postopke javnega naročanja pozitivno. Tudi zakonodajni okvirji članic Evropske unije se bodo morali začeti odpirati tovrstnim inovacijam,« je povedal David Ondračka, ki se je kot predstavnik upravnega odbora mednarodnega sekretariata Transparency International udeležil konference.

Gostje so najprej spregovorili o implementaciji Pakta integritete v Sloveniji in nadaljevali razpravo o stanju javnih naročil v Sloveniji. Konferenca se je nadaljevala z ugotovitvami glede stanja javnih naročil v Evropski uniji ter zaključila s pregledom nekaterih inovativnih metod za preprečevanje korupcije v javnem naročanju s pomočjo informacijskih tehnologij.

 

logoEK pakti

NOVICE

podpri 

Naroči se na E-novice

* obvezno polje
 

Kontakt

Sedež:

Vožarski pot 12, Ljubljana

E-mail:

email

Telefon:
(+386) 01/320 73 25

Center za zagovorništvo,

informiranje in pravno svetovanje:
080 39 34

Twitter

TransparencySi Oglejte si še 📺 prispevke predstavnikov Whistleblowing International Network, TI EU in TI Slovenia. V njih se gov… https://t.co/WSaOzOJDVZ
TransparencySi Predstavitev je del učnih vsebin, ki smo jih ustvarili v okviru Foruma poslovne integritete in transparentnosti pri… https://t.co/DxlGH4as6x