our values

PRAVIČNOST

Kakšen bo odziv kandidatov na stanje korupcije v Sloveniji?

Transparency International (TI) Slovenia ob objavi letnega poročila Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) ponovno opozarja na potrebnost prenove zakonodajnega okvirja za učinkovit boj proti korupciji, navsezadnje k prenovi kliče tudi letno poročilo KPK. Ponovno opozarjamo tudi na občutnejši padec prijav, kar še dodatno kaže, da je zaupanje v KPK nizko. To so pokazale tudi raziskave v preteklem letu. Na pomanjkanje zaupanja je opozorila že raziskava Evropske komisije, na pomanjkljiv zakonodajni okvir pa tudi poročilo Skupine držav proti korupciji (GRECO).
TI Slovenia v volilni kampanji pogreša celovitejšo razpravo na temo preprečevanja korupcije in drugih nezakonitih in neetičnih ravnanj. Stranke in kandidati so premalo konkretni in po našem mnenju ne kažejo zadostne zavzetosti za preprečevanje korupcije v prihodnjem mandatu. Skozi spremljanje poteka sprejema novele Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije na vladi in Državnem zboru je bilo mogoče jasno zaznati pomanjkanje zavzetosti za konkretnejše spremembe, ki bi prinesle razvoj na področju preprečevanja korupcije. To pomanjkanje se simptomatično pojavlja tudi v tokratni volilni kampanji. 
V TI Slovenia pred nedeljskimi volitvami vse politične stranke pozivamo, naj predstavijo konkretne, realne, celostne, učinkovite, merljive in časovno opredeljene rešitve za boj proti korupciji v Sloveniji.
Očitno je, da tudi državljani pričakujejo od odločevalcev bolj konkretne premike, saj jih je v lanski raziskavi Global Corruption Barometer več kot tri četrtine vprašanih menilo, da vlada stori premalo na področju preprečevanja korupcije. To Slovenijo uvršča na nezavidljivo drugo mesto v Evropi.

NOVICE

podpri 

Naroči se na E-novice

* obvezno polje
 

Kontakt

Sedež:

Vožarski pot 12, Ljubljana

E-mail:

email

Telefon:
(+386) 01/320 73 25

Center za zagovorništvo,

informiranje in pravno svetovanje:
080 39 34

Twitter

TransparencySi Oglejte si še 📺 prispevke predstavnikov Whistleblowing International Network, TI EU in TI Slovenia. V njih se gov… https://t.co/WSaOzOJDVZ
3hreplyretweetfavorite
TransparencySi Predstavitev je del učnih vsebin, ki smo jih ustvarili v okviru Foruma poslovne integritete in transparentnosti pri… https://t.co/DxlGH4as6x
3hreplyretweetfavorite