our values

PRAVIČNOST

Si Vlada ne želi boja proti korupciji?

Transparency International (TI) Slovenia je v petek ponovno v javnem pismu predsednika vlade dr. Mira Cerarja, ministra za pravosodje mag. Gorana Klemenčiča, predsednike koalicijskih strank in poslance vladajoče koalicije pozvala k sprejetju novele Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK). Novela že od aprila 2017 čaka na obravnavo na Vladi, kar še dodatno odmika sprejem te pomembne zakonodaje za preprečevanje korupcije v Sloveniji. Zaznati gre zavlačevanje pri sprejemanju novele ZintPK, saj se zdi, da vladajoči koaliciji pred volitvami ni v interesu sprejemati protikorupcijske zakonodaje, čeprav je ta nujna. TI Slovenia je že septembra z odprtim pismom opozoril na neodločnost pri sprejemanju nujnih sprememb protikorupcijske zakonodaje.

Ob tem TI Slovenia opominja na lastne zaveze vlade Republike Slovenije, ki se je v Programu ukrepov Vlade RS z preprečevanje korupcije za obdobje 2015-2016 zavezala, da bodo spremembe sprejete že do konca leta 2015, v novem programu pa se je ta rok zamaknil na december 2017. Evidentno je, da je tudi ta rok že zamujen. Predstavniki civilne družbe že od leta 2015 hodimo na sestanke in podajamo predloge za izboljšanje normativnega okvira, vedno bolj pa se zdi, da očitno pravega interesa za sprejetje novele pravzaprav ni. Vredno se je vprašati čemu je bil potemtakem postopek noveliranja sploh namenjen.

Tudi državljani pričakujejo od vlade bolj konkretne premike, saj jih je v lanski raziskavi Global Corruption Barometer več kot tri četrtine vprašanih menilo, da Vlada stori premalo na področju preprečevanja korupcije, kar Slovenijo uvršča na nezavidljivo drugo mesto v Evropi. Obenem TI Slovenia izpostavlja tudi opozorila o stanju korupcije v Sloveniji s strani mednarodne skupnosti in pomembnost krepitve neodvisnosti Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). ZIntPK predstavlja tudi pomemben zakonski okvir na podlagi katerega deluje KPK, novela pa med drugimi ključnimi novostmi pozitivno posega v postopek imenovanja predsednika in namestnikov KPK.

TI Slovenia je sicer v okviru pogovorov o spremembah ter javni razpravi novele podal več predlogov in pozval k celoviti prenovi zakonodaje, a hkrati poudaril, da so nekatere predlagane rešitve dobrodošle in bi morale biti sprejete čimprej.

NOVICE

podpri 

Naroči se na E-novice

* obvezno polje
 

Kontakt

Sedež:

Vožarski pot 12, Ljubljana

E-mail:

email

Telefon:
(+386) 01/320 73 25

Center za zagovorništvo,

informiranje in pravno svetovanje:
080 39 34

Twitter

TransparencySi Oglejte si še 📺 prispevke predstavnikov Whistleblowing International Network, TI EU in TI Slovenia. V njih se gov… https://t.co/WSaOzOJDVZ
3hreplyretweetfavorite
TransparencySi Predstavitev je del učnih vsebin, ki smo jih ustvarili v okviru Foruma poslovne integritete in transparentnosti pri… https://t.co/DxlGH4as6x
3hreplyretweetfavorite