our values

PRAVIČNOST

Rajski dokumenti razkrivajo razsežnosti zlorab mednarodnega finančnega sistema

Transparency International Slovenia (TI Slovenia) po objavi t.i. rajskih dokumentov, ki razkrivajo obširen sistem zlorab finančnega sistema za izogibanje plačilu davkov, pranje denarja in druge namene, poziva k ostrejšim ukrepom proti tovrstnim praksam. Po razkritju panamskih dokumentov je bilo slišati več obljub o reformah, a je bilo pravih premikov malo. Zahtevamo, da se politiki bolj dejavno lotijo tega perečega problema. Razkritja kažejo na bistvene sistemske pomanjkljivosti in velik obseg globalnih ponudnikov storitev, ki koruptivnim omogočajo skrivanje nezakonito pridobljenega premoženja.
Razkritje kaže na nujnost večje transparentnosti dejanskega lastništva podjetij na katerega nevladne organizacije opozarjamo že dalj časa. Institucije EU se že več kot leto dni ne morejo zediniti glede konkretnejših korakov kot so javni registri dejanskih lastnikov, pogajanja pa so večkrat zastala. V priporočilih raziskave Nevidni lastniki in s pismom v decembru 2016 smo finančno ministrico pozvali, da razjasni kakšno stališče bo zastopala na pogajanjih v Bruslju, a odgovora nismo prejeli. Danes jo javno pozivamo, da pove, ali se bo dejavno zavzemala za ukrepe, ki bodo oteževali ali preprečevali zlorabe, katerim smo priča v rajskih dokumentih. Javno dostopni in strojno berljivi registri dejanskega lastništva bi omogočili lažje odkrivanje nepravilnosti s strani civilne družbe. K večji preglednosti bi pomembno prispeval tudi celovit sistem obveznega poročanja multinacionalnih podjetij o plačanih davkih po posameznih državah (t.i. country-by-country reporting).
Povečevanju transparentnosti morajo slediti tudi ukrepi na ravni obdavčitev in nadzora nad ponudniki storitev, ki so pogosto ključen akter pri zlorabah. To je razvidno tudi v primeru rajskih dokumentov, kjer so v podjetju Appleby večkrat spregledali obremenjujoče informacije o strankah ali pa so izvajali pomanjkljive skrbne preglede.
Nadaljnji koraki bodo morali obsegati širok nabor ukrepov – tako zoper davčne oaze in jurizdikcije, ki ne omogočajo transparentnega pregleda nad lastništvom, kot tudi v državah v katere se iz teh območij denar vrača v obliki nepremičnin, luksuznih dobrin in lastništev v podjetjih. Hkrati morajo organi odkrivanja in pregona skrbno preučiti objavljene primere in tiste, ki bodo še objavljeni.

NOVICE

podpri 

Naroči se na E-novice

* obvezno polje
 

Kontakt

Sedež:

Vožarski pot 12, Ljubljana

E-mail:

email

Telefon:
(+386) 01/320 73 25

Center za zagovorništvo,

informiranje in pravno svetovanje:
080 39 34

Twitter

TransparencySi Oglejte si še 📺 prispevke predstavnikov Whistleblowing International Network, TI EU in TI Slovenia. V njih se gov… https://t.co/WSaOzOJDVZ
TransparencySi Predstavitev je del učnih vsebin, ki smo jih ustvarili v okviru Foruma poslovne integritete in transparentnosti pri… https://t.co/DxlGH4as6x