our values

PRAVIČNOST

Pomanjkanje premikov pri sprejemanju Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije

Transparency International (TI) Slovenia je danes v javnem pismu predsednika vlade dr. Mira Cerarja, ministra za pravosodje mag. Gorana Klemenčiča ter predsednika koalicijskih strank pozval k večji zavzetosti pri sprejemanju novele Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK). Novela že od aprila letos čaka na obravnavo na vladi, kar še dodatno odmika sprejem te pomembne zakonodaje za preprečevanje korupcije v Sloveniji. Predsednika vlade in ministre smo opozorili na dolgotrajno proceduro, ki kaže na pomanjkanje politične volje, potrebne za sprejem že pripravljene novele zakona.

Preberi javno pismo predsedniku vlade

Ob tem TI Slovenia opominja na lastne zaveze vlade Republike Slovenije, ki se je v Programu ukrepov Vlade RS z preprečevanje korupcije za obdobje 2015-2016 zavezala, da bodo spremembe sprejete že do konca leta 2015, v novem programu pa se je ta rok zamaknil na december 2017. ZIntPK je temelj za učinkovit boj proti korupciji in bi zato moral biti prioriteta te vlade. Nerazumljivo je, da vlada in koalicija temu področju namenjata tako malo pozornosti.
Tudi državljani pričakujejo od vlade bolj konkretne premike, saj jih je v lanski raziskavi Global Corruption Barometer več kot tri četrtine vprašanih menilo, da vlada stori premalo na področju preprečevanja korupcije, kar Slovenijo uvršča na drugo mesto v Evropi. Obenem TI Slovenia izpostavlja tudi opozorila o stanju korupcije v Sloveniji s strani mednarodne skupnosti in pomembnost krepitve neodvisnosti Komisije za preprečevanje korupcije. Slednja je prejšnji teden ostala brez namestnika predsednika, kar pomeni še dodatne izzive pri delovanju te institucije. ZIntPK predstavlja tudi pomemben zakonski okvir na podlagi katerega deluje KPK, novela pa med drugimi ključnimi novostmi ureja postopek imenovanja njenih funkcionarjev, ki bi lahko pozitivno prispeval k imenovanju novega namestnika.
TI Slovenia je sicer v okviru pogovorov o spremembah ter javni razpravi novele podal več predlogov in pozval k celoviti prenovi zakonodaje, a hkrati poudaril, da so nekatere predlagane rešitve dobrodošle in bi morale biti sprejete čimprej.

NOVICE

podpri 

Naroči se na E-novice

* obvezno polje
 

Kontakt

Sedež:

Vožarski pot 12, Ljubljana

E-mail:

email

Telefon:
(+386) 01/320 73 25

Center za zagovorništvo,

informiranje in pravno svetovanje:
080 39 34

Twitter

TransparencySi Oglejte si še 📺 prispevke predstavnikov Whistleblowing International Network, TI EU in TI Slovenia. V njih se gov… https://t.co/WSaOzOJDVZ
14hreplyretweetfavorite
TransparencySi Predstavitev je del učnih vsebin, ki smo jih ustvarili v okviru Foruma poslovne integritete in transparentnosti pri… https://t.co/DxlGH4as6x
14hreplyretweetfavorite