our values

PRAVIČNOST

Ali je bil kodeks etike zaveza s figo v žepu?

Ob izidu letnega poročila Skupine držav proti korupciji (GRECO) v Transparency International Slovenia (TIS) ponovno opozarjamo na odsotnost napredka pri sprejemanju kodeksa etike poslancev Državnega zbora. TIS je na to dejstvo ponovno opomnil predsednika Državnega zbora 12.5.2017, a odgovora še nismo prejeli. Razočarani smo nad pomanjkanjem konkretnih korakov, ki bi pripeljali do tega orodja, ki bi bil osnova za povečanje integritete poslancev Državnega zbora.
TIS si prizadeva za izpolnitev tega priporočila GRECO-a že od pričetka mandata tega sklica Državnega zbora, a so se aktivnosti v zadnjem letu popolnoma ustavile. Spomnimo, da se je večina poslancev pred volitvami leta 2014 zavezala k sprejetju kodeksa etike z Zavezo za boj proti korupciji, a tako odmikanje izpolnitve te zaveze kaže, da so bile podpisane s figo v žepu.
Tudi GRECO v svojem letnem poročilu ugotavlja, da preventivni mehanizmi niso deležni potrebne skrbnosti in pozornosti. Čeprav kodeksi etike ne zagotavljajo popolnega etičnega vedenja, pa GRECO poudarja, da so kodeksi pomembno orodje za vzpostavljanje integritete, ki vzpostavljajo zavezo funkcionarjev k boljšemu delovanju. Taki mehanizmi pa morajo biti podprti tudi z drugimi mehanizmi za preprečevanje korupcije, učinkovitim nadzorom ter ozaveščanjem.

NOVICE

podpri 

Naroči se na E-novice

* obvezno polje
 

Kontakt

Sedež:

Vožarski pot 12, Ljubljana

E-mail:

email

Telefon:
(+386) 01/320 73 25

Center za zagovorništvo,

informiranje in pravno svetovanje:
080 39 34

Twitter

TransparencySi RT @racunskosodisce: Obstaja tveganje, da bo proces priprave, sprejemanja in spremljanja predpisov postal sam sebi največja administrativna…
14hreplyretweetfavorite
TransparencySi RT @anticorruption: 🔴 700+ signatories from 120 countries call on #UNGASS2021 to set a new global standard on #beneficialownership transpar…
15hreplyretweetfavorite