our values

PRAVIČNOST

Predstavljamo si svet brez korupcije - pregled aktivnosti v 2016

Transparency International Slovenia je v letu 2016 močno okrepil svoje aktivnosti, vse pa so stremele k javnemu, skupnemu dobremu. Tako kot do sedaj si bomo tudi v 2017 prizadevali za trajne spremembe in svet brez korupcije. Podprite naše aktivnosti tudi v 2017!

Predstavljajte si svet brez korupcije

Korupcija na naša življenja vpliva bolj, kot si mislite. Skrita v hodnikih in v zaupnem šepetu se lahko razbohoti do neslutenih razsežnosti ter nas oropa življenja, ki si ga zaslužimo. Tega ne smemo dovoliti! Sami lahko naredite veliko. Skupaj lahko naredimo ogromno! Zato združimo moči in jasno povejmo: korupcija je nesprejemljiva, zato zahtevamo transparentno, odgovorno, pravično in solidarno družbo. Zahtevamo svet brez korupcije!

Podpis pakta integritete

Začeli smo s konkretnimi akcijami - spremljali bomo porabo javnih sredstev in vas o tem sprotno obveščali! Z Ministrstvom za zdravje smo podpisali Pakt integritete, s katerim bomo nadzirali izvedbo projektov energetske prenove bolnišnic do leta 2020. Ta korak predstavlja prvi primer uporabe tega protikorupcijskega mehanizma v Sloveniji, ki omogoča sprotno preverjanje vseh faz postopka, vključno s kriteriji razpisa, kot tudi izvajanje pogodbe med naročnikom in zasebnikom v praksi. S tem boste tudi državljani dobili vpogled v izvedbo javnega naročila.

Ponovni zagon centra za zaščito prijaviteljev in žvižgačev

S ponovnim zagonom centra za pravno svetovanje in zagovorništvo Spregovori! TI Slovenia  omogoča anonimno, zaupno in varno prijavo korupcije in drugih zaznanih nepravilnosti ter si na podlagi primerov prizadeva za celostne sistemske spremembe. Na nas se lahko obrnete od srede do petka med 9. in 12. uro na brezplačni telefonski številki 080 39 34 ali preko elektronske pošte Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Odpiranje podatkov javnega sektorja

Za vas smo odprli in vizualno prikazali proračune in porabo občin, da si lahko pogledate kako župan in svetniki porabljajo vaš denar. Prikazali smo vam vse investicije RS, ki so financirane z vašimi sredstvi. Tako lahko tudi sami preverite kako in v kakšne namene se porablja vaš denar!

Forum poslovne integritete in transparentnosti

Ustanovili smo Forum poslovne integritete in transparentnosti. TI Slovenia želi skupaj s podjetji ustvarjati sisteme integritete v podjetjih in to dobro prakso razširiti tudi na etično in pošteno poslovno okolje. Gre za prvi korak v vrsti aktivnosti za spodbujanje integritete v zasebnem sektorju, katerih cilj je izboljšanje praks v celotni družbi.

Nevidni lastniki

Predstavili smo poročilo Nevidni lastniki – transparentnost dejanskega lastništva, ki razgalja problematiko skritih lastnikov in negativne posledice anonimnih podjetij, ki med drugim omogočajo utajevanje davkov, podkupovanje, pranje denarja  ter financiranje mednarodnega terorizma. Predstavili smo tri študije primerov iz Slovenije, tudi kako je javni zavod plačal storitev v davčno oazo podjetju, katerega dejansko lastništvo ni jasno razvidno.

Integriteta v lokalni samoupravi

Ocenili smo kakovost sistema integritete v občini Dornava in Velenje. V prvi tovrstni raziskavi v Sloveniji smo pokazali, da sta pri preprečevanju korupcije občini usmerjeni predvsem v formalne ukrepe kot so sprejemanje pravilnikov, načrtov integritete itd., ki pa se v praksi ne izvajajo. Slednje lahko razširimo na večino občin, zato nas na tem področju čaka še veliko dela.

Dijaki z integriteto proti korupciji

S koncem šolskega leta so se zaključile naše aktivnosti in pilotno testiranje učnega načrta s področja transparentnosti, integritete in boja proti korupciji s slovenskimi dijaki. To nadvse burno in navdihujoče sodelovanje z Gimnazijo Šentvid in Ekonomsko šolo Murska Sobota je omogočilo 130 dijakom, da so sodelovali in se seznanili s kompleksnim področjem korupcije in med drugim tudi soustvarjali izobraževalne vsebine za katere upamo, da bodo postale del učnega procesa slovenskih gimnazij in srednjih šol. Z delom na tem področju nadaljujemo tudi v letu 2017!

Donirajte in s tem podprite naše delo in se pridružite številnim posameznikom, ki verjamejo, da korupcijo lahko preprečimo! 

NOVICE

podpri 

Naroči se na E-novice

* obvezno polje
 

Kontakt

Sedež:

Vožarski pot 12, Ljubljana

E-mail:

email

Telefon:
(+386) 01/320 73 25

Center za zagovorništvo,

informiranje in pravno svetovanje:
080 39 34

Twitter

TransparencySi Oglejte si še 📺 prispevke predstavnikov Whistleblowing International Network, TI EU in TI Slovenia. V njih se gov… https://t.co/WSaOzOJDVZ
4hreplyretweetfavorite
TransparencySi Predstavitev je del učnih vsebin, ki smo jih ustvarili v okviru Foruma poslovne integritete in transparentnosti pri… https://t.co/DxlGH4as6x
4hreplyretweetfavorite