our values

PRAVIČNOST

Razkritje dokumentov razgalja sistemske pomanjkljivosti in kliče po konkretnih preiskavah

Transparency International Slovenia pozdravlja razkritja t.i. panamskih dokumentov, ki dajejo vpogled v sistemske zlorabe pri odtekanju denarja v davčne oaze ter druge neetične prakse. »Tako kot so v preteklosti razkrivale že afere Luxleaks in Swissleaks, tudi panamski dokumenti kažejo, da se države še vedno premalo intenzivno spopadajo s finančnimi malverzacijami, ki negativno vplivajo na vse države in posledično kakovost življenja v njih« je poudaril Vid Doria, generalni sekretar TI Slovenia. Vsa omenjena razkritja ilustrirajo, kako malverzacije škodijo državljanom posameznih držav, ki v najbolj drastičnih primerih vplivajo tudi na tanko mejo med življenjem ali smrtjo. Takšna nezakonita in neetična ravnanja so nedopustna, zato je nujno, da se sprožijo korenite preiskave, voditelji pa naj zakrpajo sistemske pomanjkljivosti.
Celotna mreža organizacij Transparency International tem pomanjkljivostim v zadnjih letih posveča vse več pozornosti, TI Slovenia pa sporoča, da smo s 1. 3. 2016 pričeli z izvajanjem projekta Transparentnost lastništva podjetij, kjer bomo skupaj s partnerji iz sedmih držav EU, iskali rešitve prav za vzroke tovrstnih zlorab. »S projektom si bomo prizadevali, da bodo odločevalci končno sprejeli svojo odgovornost in predlagali ukrepe, ki bodo v prihodnje učinkovito preprečevali netransparentno lastništvo podjetij, pranje denarja in izmikanje plačevanja davkov« je povedala Ana Čergič, vodja projekta.
Ob tem pa ponovno poudarjamo pomen preiskovalnega novinarstva, ki je ključno pripomoglo k objavi informacij v dobrobit javnosti, saj je več kot leto dni 376 novinarjev aktivno delalo na njihovemu razkritju. Preiskovalno novinarstvo je eden izmed temeljev demokracije, saj s svojim poglobljenim nadzorom omogoča vpogled v številne ključne elemente družbe in spodbuja k odpravljanju anomalij. Žal že leta ugotavljamo, da preiskovalno novinarstvo v Sloveniji izginja, saj novinarske hiše zanj ne namenjajo sredstev, kar vsekakor negativno vpliva na slovensko družbo v celoti. Upamo, da bodo takšne velike zgodbe spodbudile medijske hiše k večji skrbi za razvoj kvalitetnega preiskovalnega novinarstva.

NOVICE

podpri 

Naroči se na E-novice

* obvezno polje
 

Kontakt

Sedež:

Vožarski pot 12, Ljubljana

E-mail:

email

Telefon:
(+386) 01/320 73 25

Center za zagovorništvo,

informiranje in pravno svetovanje:
080 39 34

Twitter

TransparencySi Oglejte si še 📺 prispevke predstavnikov Whistleblowing International Network, TI EU in TI Slovenia. V njih se gov… https://t.co/WSaOzOJDVZ
TransparencySi Predstavitev je del učnih vsebin, ki smo jih ustvarili v okviru Foruma poslovne integritete in transparentnosti pri… https://t.co/DxlGH4as6x