our values

PRAVIČNOST

Kaj smo dosegli v 2015

Leto 2015 je bilo za Transparency International Slovenia polno aktivnosti, ki so stremele k javnemu dobremu, torej tudi vašemu dobremu. Tudi v 2016 se bomo trudili dosegati trajne spremembe.

binding contract 948442 1920

Informacije javnega značaja ostajajo brezplačne
Že junija smo opozorili na pomanjkljivosti pri dostopu do informacij javnega značaja, ob spornih predlaganih spremembah pa smo z vašo pomočjo uspeli z zahtevo po umiku spornega amandmaja. Tako vam za dostop ne bo treba plačevati še dodatnih stroškov dela.

porocilo

 

Razkrili smo kako se porablja denar v volilnih kampanjah
Kdo je na lokalnih volitvah največkrat kršil zakonodajo, kako se porablja vaš denar? Ali sploh imamo učinkovit sistem sankcij? Vse to smo ugotavljali in predlagali 13 sprememb, ki bi povečale transparentnost lokalnih oblasti.

ZM1

Zakonodajni monitor - orodje nadzora

Na netransparentnost zakonodajnega postopka smo se odzvali s spletno platformo, ki vsem državljanom brezplačno omogoča večji vpogled v to, kaj počnejo poslanci v Državnem zboru. Od letos tako lahko na pregleden način pogledate kdo je glasoval za zakon, ki vpliva na vaše življenje.

 

kdovpliva

Kdo vpliva? Imaš pravico vedeti
Ste vedeli kdo vse sooblikuje zakone, ki vam urejajo življenje? Je lobiranje korupcija ali ta predznak nosi neupravičeno? Kaj točno je lobiranje in za kaj se zavzemamo smo za vas povzeli v animiranem spotu Kdo vpliva? Imaš pravico vedeti.

law books 291683 640

Predlagamo spremembe novega zakona
Aktivno smo se vključili v posvetovanje o novem predlogu ZIntPK ter na podlagi raziskav in mednarodne prakse izdelali predloge, ki bi omogočili večjo transparentnost.

PP insp

Lotili smo se problematike inšpekcijskih služb
V poročilu smo ugotovili, da so postopki netransparentni in neučinkoviti ter predlagali konkretne spremembe, ki bi vam omogočale več pravic v postopku. Bodo odločevalci imeli posluh za spremembe?

 

 

doniraj

NOVICE

podpri 

Naroči se na E-novice

* obvezno polje
 

Kontakt

Sedež:

Vožarski pot 12, Ljubljana

E-mail:

email

Telefon:
(+386) 01/320 73 25

Center za zagovorništvo,

informiranje in pravno svetovanje:
080 39 34

Twitter

TransparencySi Oglejte si še 📺 prispevke predstavnikov Whistleblowing International Network, TI EU in TI Slovenia. V njih se gov… https://t.co/WSaOzOJDVZ
TransparencySi Predstavitev je del učnih vsebin, ki smo jih ustvarili v okviru Foruma poslovne integritete in transparentnosti pri… https://t.co/DxlGH4as6x