our values

PRAVIČNOST

Poročilo: Transparentnost lokalnih volitev 2014 v Sloveniji

Transparency International Slovenia (TI Slovenia) je danes predstavil poročilo raziskave Transparentnost lokalnih volitev 2014 v Sloveniji, ki izpostavlja več kršitev volilne zakonodaje v petih nadzorovanih občinah (Ajdovščina, Kamnik, Koper, Kranj in Ljubljana) in sistemske pomanjkljivosti, ki takšne kršitve dopuščajo.

Poročilo razkriva več kritičnih področij, ki potrebujejo ustrezne rešitve. Kritično je področju občinskih medijev, ki so pogosto propagandna glasila obstoječih kandidatov, kot na primer v Ljubljani in Kopru. Pri tem je problematično tako izkrvljanje medijske krajine kot zloraba javnih sredstev za namene kampanje, ki je v zakonu prepovedano. Poleg rabe medijev v zasebne namene je TI Slovenija opazil tudi izrazite vzorce umeščanja investicij v leto volitev ter porast števila otvoritev in javnih dogodkov, kjer se župani pojavljajo. Takšne aktivnosti pa jim dajejo neupravičeno prednost pred drugimi kandidati.

Velika korupcijska tveganja predstavlja tudi netransparentno poročanje, ki ne omogoča vpogleda v finančno poslovanje kandidatov, napačno poročanje pa na lokalnem nivoju ni sankcionirano. »Poročilo preko primerov kaže pogoste prakse izogibanja volilnim pravilom. V več primerih (npr. Marjan Šarec ali Boštjan Trilar) smo ugotovili, da organizatorji kampanj določenih stroškov, ki smo jih na terenu zaznali niso zavedli v poročilu. Problematično je tudi dejstvo, da kandidati kot taki niso podvrženi nikakršnemu nadzoru, sistem sankcij pa je v praksi izjemno pomanjkljiv« je še dodala Živa Kavka Gobbo. TI Slovenia je na institucije prijavil več kot sto sumov kršitev, le na inšpektorat za notranje zadeve je romala stoena prijava kršitev. Kljub očitnim in dokumentiranim kršitvam je bila od vseh prijav izrečena zgolj ena globa in izvedena zgolj ena revizija.

Prav tako pa TI Slovenia na podlagi nadzora poteka volilnih kampanj izpostavlja sistemske pomanjkljivosti, saj »smo ugotovili, da so kampanje v okviru lokalnih volitev posebne, tako zaradi povezav med posamezniki, kot tudi zaradi razdrobljenosti in težke sledljivosti. Zaradi nizke integritete nekaterih kandidatov in neučinkovitega sankcioniranja so korupcijska tveganja visoka. Za izboljšanje stanja so nujne sistemske spremembe in učinkovit nadzor. Nenazadnje občine upravljajo z več kot dvema milijardama proračunskega denarja letno. Način upravljanja je pa odvisen od integritete izvoljenih predstavnikov« je izpostavila Živa Kavka Gobbo, vodja projekta.

TI Slovenija je pripravil 13 priporočil, ki so nujna za vzpostavitev močne in stabilne demokracije, kjer bodo volitve imele večjo legitimnost, volivci pa se bodo lahko odločali na podlagi celostnih informacij.

Priporočila se raztezajo od nuje po transparentnosti in obveščanju javnosti, do jasnih definicij v zakonu in
učinkovitega sankcioniranja kršitev. Na ta način bo civilna družba vključena v nadzor kampanj v okviru lokalnih volitev, ki so razpršene tako glede občin kot tudi zaradi števila organizatorjev kampanj.

Priporočila bodo prispevala tudi k transparentnim referendumskim kampanjam, kjer je ravno tako vključenih veliko deležnikov z nejasnim statusom v okviru sedanje zakonske ureditve, ki kampanje v okviru volitev in referendumov združuje v enem zakonu.

 

logo ek usembassy

NOVICE

podpri 

Naroči se na E-novice

* obvezno polje
 

Kontakt

Sedež:

Vožarski pot 12, Ljubljana

E-mail:

email

Telefon:
(+386) 01/320 73 25

Center za zagovorništvo,

informiranje in pravno svetovanje:
080 39 34

Twitter

TransparencySi .@TI_EU je objavil poročilo o lobiranju tehnoloških velikanov v Bruslju 🇪🇺 . ▶️ https://t.co/O2mNtXju4w Če želit… https://t.co/OVD8LJ0gFo
10mreplyretweetfavorite
TransparencySi RT @TransparencySi: .@_ostro_ je ob nastajanju spodnjega članka uporabljal tudi orodje Varuh integritete. Obiščite spletno stran #Varuhin
6hreplyretweetfavorite