our values

PRAVIČNOST

O korupciji

Vas zanima kaj je korupcija ali pa se želite seznaniti s katerim izmed področij podrobno? Ponujamo odgovore na pereča vprašanja o korupciji in transparentnosti.

Pravno svetovanje

logo spregovori pagemodule

Ste bili priča korupciji ali zanjo veste? Ste žrtev povračilnih ukrepov, ker ste na nepravilnosti opozarjali? V okviru projekta Spregovori izvajamo brezplačno pravno svetovanje in informiranje.

Podpri

Želite prispevati k boju proti korupciji? Včlanite se, donirajte, namenite nam del dohodnine ali kako drugače pomagajte društvu pri delovanju. Vsak prispevek šteje!

Shining a light on money in politics

Namen projekta "Shining a light on money in politics" je bil spodbujanje visokih etičnih standardov in odgovornosti v politiki skozi obravnavanje tveganj korupcije na področju financiranja političnih strank in volilnih kampanj.

Transparency International Slovenija je izvajal postopke ocenjevanja in poglobljeno analizo stopnje preglednosti financiranja političnih strank in volilnih kampanj z uporabo dobro preizkušene metodologije CRINIS. CRINIS v latinskem jeziku pomeni "ray of light" oziroma žarek svetlobe. Analiza predstavlja podrobno diagnozo zakonodaje in njeno implementacijo v praksi. Na podlagi raziskave je bilo izdano nacionalno poročilo. Cilj projekta je bil povečati zaupanje javnosti v demokracijo in politične stranke skozi spodbujanje preglednosti in odgovornosti pri financiranju političnih strank in volilnih kampanj.

Financiranje političnih strank in volilnih kampanj je v Sloveniji sistemsko neprimerno urejeno. Na to opozarja raziskava Nacionalni sistem integritete, že vrsto let pa tudi Skupina držav proti korupciji - GRECO. V praksi zaznavamo, da so politične stranke prostor izjemnega tveganja politične korupcije, nasprotja interesov, klientelizma in nepotizma. Nad financiranjem političnih strank v Sloveniji se zgrinja temen oblak, ki ne omogoča zadostnega nadzora. Ključ za odpravo tega oblaka predstavlja transparentnost, ki velja za učinkovito orodje pri zmanjšanju korupcijskega tveganja.

Projekt se je zaključil decembra 2014.

VEČ O PROJEKTU CRINIS

ODZIV NA PREDLAGANE SPREMEMBE IN DOPOLNITVE ZAKONODAJE O FINANCIRANJE POLITIČNIH STRANK IN VOLILNIH KAMPANJ


Supported [in part] by a grant from the Open Society Foundations.