our values

PRAVIČNOST

O korupciji

Vas zanima kaj je korupcija ali pa se želite seznaniti s katerim izmed področij podrobno? Ponujamo odgovore na pereča vprašanja o korupciji in transparentnosti.

Pravno svetovanje

logo spregovori pagemodule

Ste bili priča korupciji ali zanjo veste? Ste žrtev povračilnih ukrepov, ker ste na nepravilnosti opozarjali? V okviru projekta Spregovori izvajamo brezplačno pravno svetovanje in informiranje.

Podpri

Želite prispevati k boju proti korupciji? Včlanite se, donirajte, namenite nam del dohodnine ali kako drugače pomagajte društvu pri delovanju. Vsak prispevek šteje!

Izjava o viziji, vrednotah in načela Transparency International Slovenia

POSLANSTVO IN VIZIJA


Poslanstvo TI Slovenia je ozaveščanje, izobraževanje in varovanje javnega interesa skozi vzpostavljanje integritete in transparentnosti v družbi.

Vizija je sodelovanje ključnih akterjev pri oblikovanju sistema informiranja, izobraževanja in varovanja javnega interesa v postopkih vzpostavljanja integritete in transparentnosti v družbi.

 

VREDNOTE


Transparentnost
Odgovornost
Integriteta
Solidarnost
Pravičnost
Demokratičnost

Poštenost

 

NAČELA DELOVANJA


TI Slovenia se zavzema za transparentnost, odgovornost, integriteto, solidarnost, pogum, pravičnost, demokratičnost in poštenost. Smo organizacija civilne družbe, ki je zavezana k spoštovanju naslednjih načel:

 1. TI Slovenia oblikuje državne, regionalne in globalne koalicije. Sodelujemo z vsemi posamezniki in skupinami, z vsemi profitnimi ter neprofitnimi korporacijami in organizacijami, z vladnimi in mednarodnimi organizacijami, ki se posvečajo boju proti korupciji in se ukvarjajo s preprečevanjem korupcije ter vzpostavljanjem integritete. Sodelujemo kot ustvarjalci koalicije v okviru politik in prioritet s strani vladajočih teles.
 2. Obvezujemo se biti odprti, pošteni in odgovorni v odnosih z vsemi osebami in organizacijami, s katerimi prihajamo v stik, z vsemi, s katerimi delamo in drug z drugim.
 3. Pri svojem smo demokratični ter politično in strankarsko neopredeljeni.
 4. TI Slovenia ugotavlja in analizira odgovornost oseb na vseh ravneh v primerih, kjer sta podkupovanje in korupcija zanesljivo identificirana in ugotovljena. TI Slovenia ne razkriva posameznih primerov pojavov korupcije, jih ne išče in jih ne identificira. Intenzivno pa deluje na področju preventive in reforme sistema.
 5. Gibanje proti korupciji je globalno in nadgrajuje družbene, politične, ekonomske in kulturne sisteme. Ožje pa proučuje principe sodelovanja, decentralizacije, različnosti, odgovornosti in transparentnosti.
 6. Stališča, ki jih zavzemamo, temeljijo na jasnih, objektivnih in profesionalnih analizah ter visokih standardih za opravljanje in izvajanje raziskav.
 7. Sprejemamo zgolj donacije, finančna sredstva ali katerakoli druga sredstva, ki ne ogrožajo naše zmožnosti svobodnega, nepristranskega, natančnega in objektivnega dela.
 8. V primernem časovnem okviru zagotavljamo natančna poročila o našem delu in aktivnostih.
 9. Spoštujemo osnovne človekove pravice in svoboščine ter to spoštovanje tudi spodbujamo.
 10. Zavezani smo vzpostavljanju in oblikovanju sodelovanja z drugimi tovrstnimi ali podobnimi nacionalnimi organizacijami po svetu.
 11. Prizadevamo si za uravnoteženo in raznoliko ureditev naših delovnih in upravnih teles.