our values

PRAVIČNOST

Transparentnost objave davčnih dolžnikov

Problematika upravičenosti in transparentnosti javne objave podatkov o davčnih neplačnikih v Sloveniji odpira ključno vprašanje o sorazmernosti med posegom v pravico varstva osebnih podatkov posameznika in dostopom do informacij javnega značaja. TI Slovenia se v poročilu, ki je nastalo v okviru projekta Watchdogs against corruption, kritično opredeljuje do objavljenega seznama davčnih neplačnikov in njihovih javno objavljenih podatkov s strani Finančne uprave Republike Slovenije (FURS), predvsem podatka o znesku davčnega dolga zavezanca do države, ki ni vključen na omenjenem seznamu.

Na podlagi temeljite analize zakonodajnega okvirja ter dobrih praks v tujini Transparency International Slovenia na odločevalce naslavlja priporočila:

· FURS naj izvaja periodično evalvacijo o uresničevanju zastavljenih ciljev javne objave seznama davčnih neplačnikov.

· FURS naj izboljša uporabniško izkušnjo javno objavljenih podatkov o davčnih neplačnikih na podlagi mednarodnih smernic odprtih podatkov.

· Ministrstvo RS za finance in FURS naj preučita možnost dopolnitve četrtega odstavka 20. člena ZDavP, da se na seznamu davčnih neplačnikov objavi poleg imen tudi znesek davčnega dolga, in sicer na podlagi dobre prakse Republike Hrvaške in Združenega kraljestva ter mednarodnih smernic odprtih podatkov.

· FURS naj za večjo transparentnost svojega delovanja preuči možnost posodobitve seznama davčnih neplačnikov z objavljenim vzrokom nastalega davčnega dolga posameznega zavezanca, na podlagi izdane in javno objavljene odločbe o davčnem dolgu zavezanca.

Več v celotnem poročilu.

logo usembassy

NOVICE

podpri 

Naroči se na E-novice

* obvezno polje
 

Kontakt

Sedež:

Vožarski pot 12, Ljubljana

E-mail:

email

Telefon:
(+386) 01/320 73 25

Center za zagovorništvo,

informiranje in pravno svetovanje:
080 39 34

Twitter

TransparencySi RT @AlmaSedlar: Edino, kar me pri tem čudi je, da Galeta niso odpustili že takoj po prvih razkritjih, ki so pretresli Slovenijo. Da bi prep…
TransparencySi Z zaščito žvižgačev tudi družbo ščitimo pred korupcijo‼️ Z novo metodologijo bomo preverjali, če bo predlog zakona… https://t.co/tZ0jh02MUl